Tι θα γίνει με την προκαταβολή φόρου: Προτεραιότητα η κάλυψη υποχρεώσεων, σε δεύτερη μοίρα η αναβάθμιση επιχειρήσεων 

Την μονιμοποίηση της μείωσης προκαταβολής φόρου εξετάζει το Κυβερνητικό επιτελείο

 

Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Την μονιμοποίηση της μείωσης προκαταβολής φόρου εξετάζει το Κυβερνητικό επιτελείο για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μιας και αναμένουμε ότι τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα είναι αισθητά μειωμένα λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Τι θα καθορίσει την μονιμότητα της μείωσης: Oι προβλέψεις για την δημοσιονομική μας πορεία το επόμενο διάστημα, ο υπολογισμός του ύψους της ετήσιας φετινής ύφεσης και η γνώμη των θεσμών θα καθορίσουν την μονιμότητα του μέτρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή την στιγμή: Η μείωση είναι ανάλογη των χαμένων εσόδων για την εκάστοτε επιχείρηση και ότι οι  επιχειρήσεις οι οποίες είχαν απώλειες πάνω από 35%  στον κύκλο εργασιών ΦΠΑ το α’ εξάμηνο έχουν απαλλαχθεί από την καταβολή του φόρου.

 Η οριστικοποίηση την μείωσης του φόρου αν τελικά κλειδώσει: Eίναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί  στη ΔΕΘ μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα.  Αναμένουμε   να δούμε αν η μείωση θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν απώλειες στον τζίρο τους λόγω πανδημίας ή θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις δηλαδή ακόμη και αυτές που διατήρησαν  τα κέρδη τους. Οι τελευταίες, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις καταβάλουν στο ακέραιο την προκαταβολή φόρου μέχρι στιγμής.

Η μείωση θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις:  Την  καλύτερη διαχείριση των εξόδων τους μιας και παραμένουν στην άκρη οι παγωμένες συσσωρευμένες υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετήσουν παράλληλα με την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και την ανάκτηση των χαμένων κερδών των προηγούμενων μηνών. Έτσι η αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας θα χρησιμοποιηθεί ως μπάλωμα  για τη κάλυψη βασικών κενών.

Αυτό συνεπάγεται ότι: Ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή , την αντικατάσταση παλιού εξοπλισμού με νέο και την μετάβαση προς την βιώσιμη ανάπτυξη “μπαίνει” αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα. Αυτή θα είναι η αναμενόμενη αντίδραση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Έτσι, καλείται το κράτος εκτός από το να τις στηρίξει για να επιβιώσουν οικονομικά, να τους προσφέρει κίνητρα για να μην παραμελήσουν τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά, η παραγωγικότητα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή