Τι θα μας πουν οι μετά την τραγωδία δημοσκοπήσεις. Πως ο Κιλιτσντάρογλου το παίζει Ερντογάν στο Αιγαίο κ.ά.

    Τι θα μας πουν οι μετά την τραγωδία δημοσκοπήσεις

    Αναβαθμίζεται η δικαστική έρευνα για την τραγωδία. Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αναβαθμίζεται η ανακριτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ τα πορίσματα των δικαστικών πραγματογνωμόνων αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια και τους υπεύθυνους, με κρίσιμα δεδομένα για τις δικαστικές αρχές.

    Στόχος είναι να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, οι πράξεις και οι παραλείψεις που προκάλεσαν τη μοιραία μετωπική σύγκρουση των τρένων, αλλά και οι γενικότερές διοικητικές παραλείψεις και ενέργειες που επέτρεψαν να συμβούν όλα αυτά.

    ***

    Οι τρεις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, σε επίπεδο κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι:

    • Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε όλα τα
      επίπεδα περιλαμβανομένης και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
    • Θα προκαλέσει, όπως είπε, συζήτηση στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής έτσι ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα των παθογενειών στους σιδηροδρόμους στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος που θα αποδίδει ευθύνες, αλλά ταυτόχρονα θα αξιολογεί και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των μεταφορών για το μέλλον.
    • Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την επίσπευση όλων των
      διαδικασιών έτσι ώστε να έρθει ο χρόνος αποπεράτωσης της ηλεκτρονικής
      αναβάθμισης των Ελληνικών σιδηροδρόμων όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

    ***

    Τι καταγράφουν οι μετά την τραγωδία δημοσκοπήσεις. Ήδη άρχισαν να διενεργούνται οι πρώτες έρευνες κοινής γνώμης. Η στιγμή δεν προσφέρει αξιοπιστία καθώς η κοινωνία βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς σοκ, δεν το έχει ενσωματώσει και δεν έχει κατασταλάξει. Ωστόσο οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν ότι το γεγονός δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη ΝΔ. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει (προς το παρόν πάντα) είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που έχει επενδύσει πολιτικά στην υπόθεση, και παρ’ όλη την επιθετική φρασεολογία που χρησιμοποιούν τα μίντιά του και οι οπαδοί του στα κοινωνικά δίκτυα, δεν εισπράττει.

    Προσπαθεί εναγωνίως να αναβιώσει το θερμό κλίμα του 2011-15, να δημιουργήσει κοινωνικό κίνημα και να καβαλήσει το κύμα που τον έφερε στην εξουσία. Μόνο που όπως είπε ο παππούς Ηράκλειτος «Κανείς άνθρωπος δεν μπαίνει δύο φορές στο ίδιο ποτάμι». Δεν είναι το ίδιο ποτάμι, ούτε ο ίδιος άνθρωπος. Ούτε το ίδιο κόμμα. (Γιάννης Σιδέρης, Liberal.gr)

    ***

    Αισιόδοξη η Jefferies για την Ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Επενδυτική τράπεζα Jefferies ένα αισιόδοξο κυκλικό story ανάπτυξης εκτυλίσσεται στην ελληνική οικονομία με τον μεταποιητικό δείκτη PMI (51,7 τον Φεβρουάριο) να αυξάνεται παράλληλα με το επιχειρηματικό κλίμα της ΕΕ (107,5 τον Φεβρουάριο). Όπως σημειώνει η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα:

    • Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αλλά και οι νέες παραγγελίες εμφανίζονται σήμερα σε υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.
    • Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης, με το σχέδιο να αποτελείται από 106 επενδυτικά μέτρα και 68 μεταρρυθμίσεις, τα οποία θα υποστηριχθούν με 17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.
    • Το 37,5% του σχεδίου θα υποστηρίξει τους κλιματικούς στόχους και το 23,3% του σχεδίου θα προωθήσει την ψηφιακή μετάβαση. Το σχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1% και στο 3,3% έως το 2026.

    ***

    Πάμε για καλό α’ τρίμηνο στην ανάπτυξη. Η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το δ’ τρίμηνο του 2022 με την οποία καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% οδηγεί και στην εκτίμηση ότι θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Και αυτό γιατί δίνει μια θετική επίδραση της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου του 2023.

    Ένα ακόμη στοιχείο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη του α’ τριμήνου θα είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων (η οποία αποτελεί πρόδρομο δείκτη και για την ανάπτυξη), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε ανοδική πορεία και τον Φεβρουάριο.

    Συνεπώς, με την επιφύλαξη για την πορεία και του Μαρτίου, το α’ τρίμηνο του 2023 αναμένεται να κλείσει με θετική ανάπτυξη, ανατρέποντας τελείως την εκτίμηση του 2022.

    ***

    Στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια βρίσκεται η Ελλάδα, δηλώνει στους Financial Times ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας παράλληλα την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση.

    Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times ότι είναι βέβαιος πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός μηνών, εάν οι βουλευτές δείξουν πρόθεση να διατηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να επωφεληθούν από ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται ώστε να μειώσουν σημαντικά το βάρος του χρέους της χώρας.

    ***

    Τέλος στη ρήτρα διαφυγής, περιορίζονται οι επιδοτήσεις. Ένα σύνολο μέτρων που θα αποτελέσουν ένα είδος «γέφυρας» από την προηγούμενη περίοδο της δημοσιονομικής χαλαρότητας (λόγω κοροναϊού και ενεργειακής κρίσης) σε μια πιο «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική αρχής γενομένης από το 2024 παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όπως είχε αναφέρει και το economico.gr, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Επίτροπος οικονομικής πολιτικής, Πάολο Τζεντιλόνι, ανακοίνωσαν καταρχάς ότι η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία προβλέπει προσωρινή παρέκκλιση από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που εφαρμόζονται κανονικά σε περίπτωση σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, θα απενεργοποιηθεί στο τέλος του 2023 και επιστρέφουν οι ειδικές συστάσεις ανά χώρα για τη δημοσιονομική πολιτική, με βάση το δημόσιο χρέος.

    ***

    Τα “μαζεύει ο Τζερόμ Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε χθες το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα απ΄ό,τι έχει προεξοφλήσει μέχρι τώρα η αγορά και ότι ενδεχομένως να κινηθεί με ταχύτερο ρυθμό εάν τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία εξακολουθήσουν να δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική.

    Ωστόσο, χθες απέκλινε ελαφρώς από τις πρώτες δηλώσεις του τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. «Εάν – και τονίζω ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση – και μόνο εάν το σύνολο των στοιχείων δείξει πιο γρήγορη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τότε μόνο θα αυξήσουμε τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων», ανέφερε.

    Οι νέες δηλώσεις Πάουελ στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, ερμηνεύονται ως μία προσπάθεια κατευνασμού των αγορών από τις ανησυχίες που πυροδότησαν οι προηγούμενες δηλώσεις του. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση για τη συνεδρίαση του Μαρτίου», είπε ο Πάουελ στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του .

    ***

    Στα ίχνη του Ερντογάν ο  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου Σε συνέντευξή του στον Μπουλέντ Αίντεμίρ για το Ηaberturk μεταξύ άλλων ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ρωτήθηκε για το όραμά του για την εξωτερική πολιτική, της Τουρκίας και εμφανίστηκε ανένδοτος σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμφέροντα της Τουρκίας θυμίζοντας της εμπρηστικές δηλώσεις και τους υψηλούς τόνους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση από τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας σε αυτά τα θέματα», είπε χαρακτηριστικά για ζητήματα όπως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την πολιτική στη Συρία, το Κυπριακό, το Αιγαίο, τη Μαύρο Θάλασσα και τον Καύκασο. Ακόμα ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε ότι γίνουν μεγάλα βήματα στην αμυντική βιομηχανία, όπως και στην εξωτερική πολιτική.

    ***

    ΝΑΤΟ: Μην υποτιμούμε τη Ρωσία.  Παραπάνω από έναν χρόνο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με το ενδιαφέρον της Μόσχας να επικεντρώνεται στην πόλη Μπαχμούτ καθώς αποτελεί σημείο κλειδί για έλεγχο σχεδόν όλης της ανατολικής Ουκρανίας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες ότι το Μπαχμούτ μπορεί να πέσει στα χέρια της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Ρωσία ρίχνει περισσότερα στρατεύματα, περισσότερες δυνάμεις και ό,τι στερείται η Ρωσία σε ποιότητα προσπαθεί να το αναπληρώσει σε ποσότητα. Έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το Μπαχμούτ μπορεί τελικά να πέσει τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Στοκχόλμη.

    Ο επικεφαλής της Συμμαχίας επέμεινε ότι «είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κάποιο σημείο καμπής του πολέμου. Απλώς υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη στην Ουκρανία».

    ***

    Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το TikTok. Ενώ ήδη το TikTok έχει απαγορευτεί σε 32 από τις 50 Πολιτείες, έγινε γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος στηρίζει διακομματικό νομοσχέδιο του Κογκρέσου που προτίθεται να κατατεθεί και να δίνει αρμοδιότητες στον Πρόεδρο Μπάιντεν για οριστική απαγόρευση της πλατφόρμας, καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν έκανε λόγο για τους κινδύνους που ενέχει η συλλογή δεδομένων των χρηστών του TikTok στην Αμερική από την Κίνα.

    Την ίδια στιγμή, αυξάνονται ραγδαία οι φορείς στις ΗΠΑ που απαγορεύουν τη χρήση της πλατφόρμας διάδοσης μικρής διάρκειας βίντεο, όπως πανεπιστήμια, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφάλειας (όπως το FBI, η NSA και η CIA),ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι από τα μέσα του 2020 η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προχώρησε σε καθολική απαγόρευση της χρήσης του TikTok στην επικράτειά της.

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή