Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Μπάιντεν και το Κογκρέσο για τις διαρκείς απειλές της Άγκυρας στο Αιγαίο

«Ταξίδι αναφοράς» θεωρούν διπλωματικοί κύκλοι την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την προσεχή  Δευτέρα και θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές στο Κογκρέσο την Τρίτη.

Η επίσκεψη αυτή κρίνεται ότι θα αποτελέσει σημείο καμπής στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα οριστικοποιήσει την αναβάθμιση της χώρας μας ως πυλώνα της Ατλαντικής συμμαχίας και παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, σε μία ρευστή περίοδο αβεβαιότητας και αναταράξεων.

Η σημασία της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται την Ουάσιγκτον με ψηφισμένη από την Βουλή τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αφενός υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά συμφέροντα, αφετέρου διευρύνει την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, που εκτός από γεωπολιτικά σημαντικό θέατρο αποτελεί και δίοδο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως «η προσήλωση των ΗΠΑ στην Ελλάδα επισημοποιείται τη στιγμή που, στη μεγάλη εικόνα, η Ουάσιγκτον στρέφει το βλέμμα της προς στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού κι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες, γεγονός που αποδεικνύει τη σωστή τοποθέτηση της Ελλάδας στη σκακιέρα των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Παράλληλα, λένε, «αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός, συνετός και αξιόπιστος εταίρος ο οποίος αποτελεί εν δυνάμει κρίσιμο ενεργειακό κόμβο, εν μέσω ριζικών αλλαγών στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και τη στιγμή που η Ρωσία καθιστά σαφή την πρόθεσή της να μετατρέψει την κυρίαρχη θέση της στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά σε όπλο για την άσκηση πίεσης στην ΕΕ. Με άλλα λόγια η συμφωνία επιβραβεύει την ταυτότητα της Ελλάδας και συνάμα αναβαθμίζει ουσιαστικά τη χώρα».

Ο αναθεωρητισμός Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει στον κ. Μπάιντεν και το φλέγον για την Ελλάδα ζήτημα του αναθεωρητισμού του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη στο προοίμιο του Πρωτοκόλλου της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας καταγράφεται ρητά η κοινή βούληση «για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης». Μια διατύπωση την οποία επαναλαμβάνει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του. Εκεί διακηρύσσει την προσήλωση της χώρας του στον σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις του, θα συνδυάσει την ξεκάθαρη στάση που πήρε η κυβέρνηση υπέρ της Ουκρανίας, με την πάγια θέση της χώρας μας να μην παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, να μην επιτρέπεται σε κάθε αυταρχικό καθεστώς να απειλεί ή να εισβάλλει σε μία γειτονική του επικράτεια, με οποιοδήποτε πρόσχημα. Με βάση αυτή τη στρατηγική θέση, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει τον αναθεωρητισμό του Τούρκου προέδρου και τις διαρκείς απειλές του στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Το αίτημα της Τουρκίας για τα F16

Στη λογική αυτή, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει και στο Κογκρέσο την υπόθεση της ενδεχόμενης αναβάθμισης των υφιστάμενων ή και προμήθειας νέων αμερικανικών F16 από την Τουρκία. Για τα εξοπλιστικά προγράμματα αυτού του είδους, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στο Κογκρέσο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει την πώληση καινούργιων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, διατυπώνοντας διακομματικά έντονες ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Έτσι η παρέμβαση Μητσοτάκη στο Κογκρέσο αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η Ελλάδα και η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης 

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης διμερή ζητήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής
σχέσης (συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1, το οποίο υποστηρίζεται ιδιαίτερα και
από το Κογκρέσο).

Οι συζητήσεις Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον  θα αφορούν και στα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική
Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά
καύσιμα και στη διαφοροποίηση των οδεύσεων εφοδιασμού.

 

 

 

 

.

Καμία δημοσίευση για προβολή