Τι θα ψηφίσουν οι νέοι 17 έως 21 ετών – Ποιες τάσεις επικρατούν στους ψηφοφόρους έως 34 ετών

Ξεκινά τη Δευτέρα το «Σπίτι μου» με άτοκα ή χαμηλότοκά δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών

 

Αποστασιοποιημένοι ή τοποθετημένοι σε μεγάλο βαθμό στην ευρύτερη Αριστερά  εμφανίζονται οι νέοι 17-21 ετών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Η ηλικιακή αυτή ομάδα αριθμεί 500.000 ψηφοφόρους, μέγεθος που μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις (MRB, Metron Analysis, Καπα Reserch, Prorata) η εμπιστοσύνη των νέων στα κόμματα και τους πολιτικούς θεσμούς βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και καταγράφονται υψηλά  ποσοστά δυνητικής αποχής. Σε όσους δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται αναποφάσιστοι, ενώ όσοι έχουν καταλήξει, δείχνουν σαφή ροπή προς τα αριστερά (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ) και τα μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 32% των νέων δηλώνουν ότι αισθάνονται πως τα δύο μεγάλα κόμματα «βρίσκονται πιο κοντά τους», με το ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται τη στιγμή αυτή στις δημοσκοπήσεις ότι κερδίζει τη Νέα Δημοκρατία στη μάχη των νέων ηλικιών: Το 19% φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και το 13% να κοιτάει προς τη Νέα Δημοκρατία (Καπα Research).

Στις ηλικίες 17 – 34 μόνο το 27,1% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το 16,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει κάποιο μικρότερο κοινοβουλευτικό  κόμμα, με τη Χρυσή Αυγή να κερδίζει τους περισσότερους αυτής της κατηγορίας (στις ηλικίες 17-34 η ΧΑ πλησιάζει το 10%). Το 15,6% στρέφεται προς τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (κυρίως της Αριστεράς). Αναποφάσιστοι παραμένουν ο ένας στους τρείς (το 31,6%).ΚΙΝ.ΑΛ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων… “δεν υπάρχουν” στις ηλικίες αυτές.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές, όπου στο σύνολο του εκλογικού σώματος η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται με 30,1% έναντι 21,1% του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα στις ηλικίες 17 – 34 είναι αντίστροφη: το 30,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ με μόνο 18,6% Νέα Δημοκρατία.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 οι νέοι 17 -34 είχαν ψηφίσει 40,5% ΣΥΡΙΖΑ και 17,4% Νέα Δημοκρατία. Από αυτό προκύπτει ότι οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι σοβαρές (περισσότερες από 10 μονάδες) και σε αυτές τις ηλικίες, χωρίς όμως η Νέα Δημοκρατία να μπορεί να κερδίσει από αυτή την εξέλιξη (αυξάνει τη δύναμή της κάτι περισσότερο από μία μονάδα). Οι ψήφοι των νέων που χάνονται από το ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται σε μικρότερα (και εξωκοινοβουλευτικά) κόμματα ή παραμένουν στην γκρίζα περιοχή της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα»

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή