Τί θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες της Ε.Ε ο Μητσοτάκης για την Τουρκία – Κύμα δυσαρέσκειας για την αλλοπρόσαλλη τακτική Ερντογάν. Σε επιφυλακή η Αθήνα

Μητσοτάκης Αθήνα

Ένα νέο τοπίο για την Τουρκία διαμορφώνεται ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής, αύριο και την Παρασκευή, καθώς είναι η πρώτη ίσως φορά ο Ταγίπ Ερντογάν κατόρθωσε να φέρει σε δύσκολη θέση ακόμα και παραδοσιακούς του συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, με την επαναδραστηριοποίηση του Oruc Reis και το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προκάλεσε μια κλιμακούμενη διεθνή αντίδραση, η οποία διαφάνηκε και από την πιο σκληρή γλώσσα προς την Άγκυρα, τόσο από την Ουάσιγκτον  όσο και από το Βερολίνο.

Με τις πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ να εμφανίζουν το Oruc Reis να έχει αρχίσει να ρίχνει καλώδια με σκοπό να προχωρήσει σε έρευνες, το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες είναι αν ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εισέλθει σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων.

Αν το πράξει, τότε η κατάσταση περιπλέκεται σοβαρά.

Δεν υφίσταται θέμα διερευνητικών επαφών με το Oruc Reis στη θάλασσα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Γερμανό ΥΠΕΞ αποσαφήνισε ότι όσο το τουρκικό ερευνητικό πλέει στην περιοχή, δεν υφίσταται θέμα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένος να θέσει το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Κατά τις ίδιες πηγές, θα ζητήσει να οριστικοποιηθεί η λίστα με τις κυρώσεις και να συνοδευτεί αυτή με μία σκληρή δήλωση των ηγετών της Ε.Ε προς την Τουρκία, με την οποία θα της ξεκαθαρίζουν ότι της δίνουν μία τελευταία ευκαιρία – μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου – να εγκαταλείψει την επιθετική της στρατηγική.

Η Ελλάδα, συνεπικουρούμενη από την Κύπρο, θα πιέσει για οριστικοποίηση του καταλόγου των κυρώσεων σε αυτή τη φάση, καθώς έχει γνώση των εσωτερικών ισορροπιών στην Ε.Ε και γνωρίζει ότι παρά τη δυσφορία ακόμα και της Γερμανίας για τις κινήσεις Ερντογάν, το Βερολίνο θέλει να αφήσει ακόμα ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου.

Αυτά, σε διπλωματικό επίπεδο. Διότι σε στρατιωτικό, ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, όσο προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις κινήσεις Ερντογάν και τα επόμενά του βήματα

Στην Αθήνα θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι χθες, για πρώτη φορά το Στέϊτ Ντιπαρτμεντ, εγκατέλειψε πλήρως την πάγια πολιτική των ίσων αποστάσεων, απευθύνοντας ένα εξαιρετικά αυστηρό για τα δεδομένα του μήνυμα προς την Τουρκία.

Γερμανική ενόχληση

Λίγη ώρα αργότερα, τη σκυτάλη πήρε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή, αρχικώς στη Λευκωσία και κατόπιν στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χάικο Μάας ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει στην Άγκυρα, μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις.

«Το μπρος – πίσω της Τουρκίας μεταξύ κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης πρέπει να σταματήσει. Εναπόκειται στην Τουρκία αν δημιουργήσει τις συνθήκες για τις συνομιλίες», είπε από τη Λευκωσία ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, χαρακτηρίζοντας πλήγμα τη μονομερή κίνηση της Άγκυρας ως προς την προσπάθεια να ξεκινήσουν οι «διαπραγματεύσεις».

Στο Μαξίμου, χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε ότι έχει «μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν».

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, έχοντας στο πλευρό του τον Νίκο Δένδια και φόντο τον Παρθενώνα, ο γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε εξαιρετικά ενοχλημένος από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μην φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές, και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό». Αναλυτικά

Αυστηρό μήνυμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα: «Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις».

«Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή