Τι θέλει ο Μακρόν στις ΗΠΑ; Αρχίζει τετραήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ουάσινγκτον, στο επίκεντρο εμπόριο και Ρωσία

Στην Ουάσιγκτον, για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, αναμένεται το βράδυ της Τρίτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ.

Συνάντηση με επιχειρηματίες

Ενόψει του ταξιδιού αυτού, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συγκεντρώσει για γεύμα στο Ελιζέ 19 Γάλλους επιχειρηματίες (ορισμένοι εκ των οποίων θα τον συνοδεύσουν στις ΗΠΑ), αλλά και 14 Αμερικανούς επιχειρηματίες. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου προέδρου στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τζό Μπάϊντεν στον Λευκό Οίκο και οι Γάλλοι δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την «επιλογή» της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν. Με δεδομένο μάλιστα, ότι για την υποδοχή του γαλλικού προεδρικού ζεύγους προβλέπεται ό,τι ανώτερο υπάρχει στο αμερικανικό πρωτόκολλο.

«Δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι σύμμαχοι»

Είναι σαφής η κοινή θέληση να αποτελέσει παρελθόν η γαλλο-αμερικανική κρίση για την προμήθεια υποβρυχίων στην Αυστραλία. Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, το ταξίδι συνοψίζεται για τον Μακρόν σε δύο στόχους: την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι του αμερικανικού προστατευτισμού και τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο. «Δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι σύμμαχοι» είναι η χαρακτηριστική δήλωση διπλωμάτη της γαλλικής προεδρίας, που δείχνει τη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν να υψώσει τους τόνους και να προασπίσει τις θέσεις του.

Εξαιρέσεις για την Ευρώπη

Στο θέμα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, για παράδειγμα, μέσω του νόμου IRA (Inflation Reduction Act) που προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις με το «Made in America» τιμωρώντας έτσι την ευρωπαϊκή βιομηχανία, πιστεύεται ότι ο Μακρόν θα ζητήσει εξαιρέσεις για τους ευρωπαίους κατασκευαστές. Σημειώνεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου- ίσως να μην είναι τυχαίο- συνέρχεται στην Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι επιθυμεί έναν καλύτερο «συγχρονισμό» στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τόσο για την κρίση που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο για την οικολογική μετάβαση και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Ανοιχτός δίαυλος με Μόσχα

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν -κυρίως- και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, πριν καν αρχίσει η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και μετά τη ρωσική εισβολή, είχαν επιχειρήσει να κρατήσουν ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με τη Μόσχα και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, έστω κι αν οι προσπάθειές τους μοιάζουν να έπεσαν στο κενό. Και το 2014, μετά την «Ευρωμαϊντάν» ήταν η Γαλλία και η Γερμανία που προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προσπάθεια που είχε καταλήξει στις συμφωνίες του Μινσκ μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή