Τι θέλουν οι διεθνείς Οίκοι για να μας δανείσουν. Γιατί διαψεύδουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Και ξαφνικά, στη ζωή μας μπήκε το ερώτημα: Πως θα βγούμε στις αγορές, μετά τον Αύγουστο; Με το «μαξιλάρι ρευστότητας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου ή με την «προληπτική πιστωτική γραμμή» που μας προτείνει η ΕΚΤ;

Τι λένε οι Οίκοι αξιολόγησης

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν «κόφτονται» και τόσο αν η Ελλάδα θα ακολουθήσει τη λύση του «μαξιλαριού» του κ. Τσακαλώτου, με το ρευστό που μαζεύει ευρώ- ευρώ, στεγνώνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ούτε αν η κυβέρνηση θα προτιμήσει τη βέβαιη  λύση της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» που μας προτείνει η ΕΚΤ, δεσμεύοντας για μας ευρωπαϊκά κεφάλαια ασφαλείας.

Τι θέλουν οι Οίκοι για να μας δανείσουν

Οι Οίκοι εξετάζουν πως θα αξιολογήσουν όταν έρθει η ώρα τα ελληνικά ομόλογα και με τι τόκο θα μας δανείσουν.

Αυτό που δηλαδή έχει σημασία για όσους μελετούν, αναβαθμίζουν ή διατηρούν στη γκρίζα ζώνη τα ελληνικά ομόλογα, είναι ο επενδυτικός κίνδυνος δανεισμού της χώρας. Και θεωρούν ότι για να είναι ο κίνδυνος αυτός «μετρήσιμος» η Ελλάδα πρέπει να μπει σε «στενή εποπτεία, με όρους και προϋποθέσεις|, γεγονός που σημαίνει ότι θα εφαρμόζονται οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Τι μας λένε ομόφωνα

Αυτό απαντούν σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και οι τέσσερις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, απορρίπτοντας ξεκάθαρα τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο κ. Τσακαλώτος χθες δήλωσε ότι «οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα σε υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα, αν η Ελλάδα προσφύγει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης»

Τι απαντούν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

[more]

Η «Κ» απευθύνθηκε στη Moody’s, την DBRS, τη Fitch και τη Standard & Poor’s θέτοντας το εξής ερώτημα: «Σε περίπτωση προσφυγής της Ελλάδας σε προληπτική πιστωτική γραμμή, θα ήταν αυτό πιστωτικά αρνητικό (credit negative) για τη χώρα και θα έθετε εμπόδια στην περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων προς την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού;».

Πυρά ομοφωνίας

Και οι τέσσερις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης συμφωνούν  ότι όλα τα σενάριά τους σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος έχουν βασιστεί στο ότι η χώρα «θα δημιουργήσει ένα μεγάλο αποθεματικό ρευστότητας το οποίο θα λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή», που απορρίπτει ο κ. Τσακαλώτος.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Ωστόσο, επισημαίνουν,  μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν αρνητική για τις αξιολογήσεις. Για εμάς, το κλειδί είναι να υπάρξει κάποια ενισχυμένη παρακολούθηση καθώς και όροι και προϋποθέσεις, ώστε οι ελληνικές αρχές να παραμείνουν αφοσιωμένες στις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και στη μεταρρυθμιστική πορεία. Μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα το στήριζε αυτό».

Με δυό λόγια

Οπως μας λένε οι αυριανοί δανειστές μας,  αυτό που έχει σημασία για να μας δανείσουν, είναι «να θεσπιστεί ένα πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ελάφρυνση του χρέους. Αυτό θα μπορούσε να εδραιώσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα χρηματοδοτούσε με ανεκτά επιτόκια τις ανάγκες μας.

[/more]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή