Τι τρέχει με τα F-35; – Σενάρια θέλουν την Ελλάδα να αποκτά τα μαχητικά 5ης γενιάς που προορίζονταν για την Τουρκία

F-35: Ασκήσεις... θάρρους στις ΗΠΑ, το κόστος του προγράμματος ανέβηκε στα 1,6 τρισ. δολάρια

Το σενάριο ότι τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35 Lightning II που προορίζονταν για την Τουρκία ενδέχεται να καταλήξουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι το θεωρούν ως πολύ πιθανό πλέον.

Από Τουρκία σε Ελλάδα τα F-35;

Ο λόγος για το αμερικανικό site National Interest, που ειδικεύεται σε ζητήματα διπλωματίας και ενόπλων δυνάμεων, το οποίο σε αναλυτικό ρεπορτάζ του, στο οποίο επικαλείται δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, όπως και δικές του πληροφορίες, αναφέρει ότι τα έξι πρώτα F-35 που επρόκειτο να παραληφθούν από την Τουρκία, πλέον προορίζονται για την Ελλάδα, και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35, όταν αποφάσισε, αγνοόντας τις εκκλήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να αποκτήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 Triumf, προκαλώντας ρήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με τους συμμάχους τους, που θεωρούν ότι η Τουρκία υποσκάπτει τις συμφωνίες για μη χρήση ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Ίσως και μαζί με τα Rafale

Το National Interest αναφέρει ότι τελικά η Ελλάδα θα προμηθευτεί 20 F-35, εκ των οποίων τα πρώτα έξι θα παραληφθούν εντός του 2022, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα Rafale, μέσω διακυβερνητικής συμφωνίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις σχετικά με τα F-35 έπαιξαν και οι δοκιμές που έκανε η Άγκυρα στους S-400 στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που ενόχλησε σφόδρα την Ουάσινγκτον, η οποία και πλέον μιλά ανοιχτά για κυρώσεις, αν η Τουρκία επιμείνει να εντάξει λειτουργικά το σύστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Το ζήτημα του Ιντσιρλίκ

Την ίδια στιγμή, μια παράμετρος που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου υπάρχουν και πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Ήδη, από το 2017, η Γερμανίας έχει αποσύρει τις δυνάμεις από τη βάση ενώ Ουάσινγκτον και Άγκυρα βρίσκονται σε διελκυστίνδα για το ζήτημα -ιδίως αν ληφθεί υπόψη η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας-, με τον Ερντογάν να πιέζει απειλώντας ακόμα και με «λουκέτο» στη βάση.

Καμία δημοσίευση για προβολή