Τι τρομάζει τον Πούτιν: Γιατί ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν μπορούν να γυρίσουν το ρολόι για τη χώρα του

Με μια αμφίσημη δήλωση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία να εκφράζει ανησυχίες για το μέλλον της Ρωσίας.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με μέλη της κυβέρνησής του, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι αδύνατον η Ρωσία να αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο και ότι οι κυρώσεις που η Δύση της έχει επιβάλλει δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω το ρολόι της ανάπτυξης της χώρας του.

«Όχι μόνο περιορισμοί, αλλά σχεδόν πλήρης αποκοπή πρόσβασης σε εισαγώμενα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιείται εσκεμμένα κατά της χώρας μας», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «είναι μια πραγματική πρόκληση, αλλά δεν θα υποκύψουμε, ούτε θα παραμείνουμε σε κατάσταση διάλυσης, ή θα γυρίσουμε πίσω δεκαετίες ολόκληρες».

Τι ανησυχεί τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, ενώ ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ, Βίκτορ Σιλουάνοφ τόνισε ότι το κράτος υποστηρίζει τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, αλλά για κάθε κρατικό ρούβλι, θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να επενδύει τρία ρούβλια στον συγκεκριμένο κλάδο.

Τι είναι, όμως, αυτό που ανησυχεί τον Πούτιν; Μπορεί οι δυτικές κυρώσεις να μην έχουν επηρεάσει δραστικά την οικονομία της Ρωσίας, ωστόσο, έχουν αποκόψει τη χώρα σχεδόν πλήρως από συγκεκριμένα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως καταναλωτικά ηλεκτρονικά, ημιαγωγούς και ανταλλακτικά αεροσκαφών.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Ρωσία ήταν σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από εισαγωγές για τους συγκεκριμένους τομείς και τώρα διαπιστώνει ότι υπάρχουν ελλείψεις. Από την άλλη, η Κίνα ενδεχομένως μπορεί να καλύψει τη ζήτηση σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, ωστόσο, υστερεί σημαντικά στον τομέα των ημιαγωγών, όπου κυριαρχούν η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.

Επίσης, το Πεκίνο, αν και δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχει κατηγορήσει τη Δύση ως υπεύθυνη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντούτοις, κρατά μια πολύ προσεκτική στάση έναντι της Μόσχας και αποφεύγει ως τώρα να την ενισχύει ενεργά, π.χ., δίνοντάς της ανταλλακτικά για πολιτικά αεροσκάφη.

Οπισθοχώρηση

Αυτό που το Κρεμλίνο φοβάται είναι ότι η Ρωσία θα βρεθεί να οπισθοχωρεί στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ότι θα μείνει με προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι πεπαλαιωμένα, ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις και δύσκολο να αντικατασταθούν. Όσο για την ανάπτυξη δικής της βιομηχανίας, αυτό είναι κάτι πολύ μακροπρόθεσμο.

Όσο, λοιπόν, συνεχίζεται η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία και όσο το Πεκίνο θα κρατά τη στάση που τηρεί από την αρχή, τόσο η Ρωσία θα χάνει έδαφος σε έναν τομέα κρίσιμο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας, κάνοντας τους στόχους της Δύσης, ας πούμε, αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή