Τι ζητά ο Ερντογάν από την Ευρώπη στην εποχή Μπάιντεν: Το new deal με την Γερμανία και η «αφωνία» Μάας. Το blame game για την Ελλάδα

Ερντογάν Ευρώπη

Η γερμανική ΤΑΖ έγραψε ότι «χωρίς περισσότερα χρήματα από τη Δύση και χωρίς διευρυμένη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, η Τουρκία απειλείται με κρατική χρεοκοπία».

Ο Ερντογάν “αναζητά φίλους”

Η Süddeutsche Zeitung συμπλήρωσε ότι «οι νέοι τόνοι της Άγκυρας (προς την Ευρώπη) οφείλονται κυρίως στο ότι βρίσκεται υπό πίεση. Η οικονομική κατάσταση είναι άθλια, η προεδρία Τραμπ ολοκληρώνεται και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400». Kαι, επιπλέον, ο νέος αμερικανός πρόεδρος, που γνωρίζει τον τούρκο ομολόγό του από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος επί Μπαράκ  Ομπάμα «θα ήθελε να δει τον Ερντογάν να αποχωρεί από την πολιτική σκηνή όχι μέσω πραξικοπήματος, αλλά μέσω εκλογών… Όλα αυτά δίνουν στον Eρντογάν κάθε λόγο να αναζητά φίλους».

Όλα αυτά επίσης απαντούν, σε μεγάλο βαθμό, και στο ερώτημα τι ζητά και τι ψάχνει η Τουρκία με την επίθεση φιλίας στην Ευρώπη στην αφετηρία της εποχής Μπάιντεν. Και, όπως τα αποκωδικοποιούν διπλωματικοί παράγοντες μετά και την συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Αγκυρα οι επιδιώξεις Ερντογάν από την Ευρώπη  συνοψίζονται στις εξής:

  • Προγεφύρωμα προς τις ΗΠΑ μέσω Γερμανίας
  • Διασφάλιση της στήριξης στήριξης του Βερολίνου κι ένα νέο γερμανικό νέο βέτο σε ενδεχόμενο νέο αίτημα Ελλάδας και Κύπρου για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας τον Μάρτιο
  • Διασφάλιση ευρωπαϊκής «ασυλίας» στο πιθανό blame game εάν αποτύχουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα
  • Επέκταση εξοπλιστικών προγραμμάτων και άρση του μερικού εμπάργκο  όπλων που διατηρεί – χαλαρά – η Γερμανία κατά της Αγκυρας. Ηδη, με βάση την ανταπόκριση του κυπριακού «Σίγμα» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρέδωσε στον Χάικο Μάας λίστα με γερμανικές εταιρείες από τις οποίες η Τουρκία προμηθεύεται στρατιωτικό εξοπλισμό, μαζί με το αίτημα να άρουν πλήρως τους περιορισμούς.
  • Δίαυλο εξομάλυνσης στην σχέση με την Γαλλία και τον Μακρόν. Και εκεί επίσης, φαίνεται να μπαίνει ως δέλεαρ ο παζάρι των εξοπλισμών, καθώς οι πληροφορίες φέρουν την Αγκυρα να έχει διαμηνύσει στο Παρίσι το ενδιαφέρον της για γαλλικά οπλικά συστήματα.

Η αφωνία Μάας και το new deal με την Γερμανία

Το κακό νέο για την Ελλάδα είναι πως ο Τσγίπ Ερντογάν δείχνει μέχρι στιγμής να πετυχαίνει σε μεγάλο μέρος αυτών των επιδιώξεων. Η αφωνία του Χάικο Μάας την ώρα που ο Τσαβούσογλου απειλούσε μπροστά του την Ελλάδα με «ατύχημα» και όχι μόνον, προϊδεάζει για το ποια θα είναι η γερμανική στάση και στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και σε όλο το επόμενο διάστημα.

Ο Ερντογάν δίνει στο Βερολίνο το μεταναστευτικό , δίνει την αγορά της στις γερμανικές εξαγωγές, δίνει νέες υποσχέσεις για εξοπλιστικά προγράμματα και κάνει new deal με την καγκελαρία. Ως αντάλλαγμα ζητά – και φαίνεται να παίρνει – την «προστασία» της Γερμανίας στα ευρωτουρκικά και την διαμεσολάβησή της προς τον Λευκό Οίκο στην δύσκολη εποχή της προεδρίας Μπάιντεν.

Το καλό νέο για την Ελλάδα μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα ίσως είναι πως η επιδίωξη του Ερντογάν σε ό,τι αφορά το σκέλος του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των διερευνητικών γίνεται εξόφθαλμη: Ανεβάζει  τον πήχη των τουρκικών διεκδικήσεων στα ύψη και ταυτόχρονα κατηγορεί εκ προοιμίου την Ελλάδα για μαξιμαλισμό, με στόχο να αποτύχουν οι συνομιλίες και να επιρρίψει την ευθύνη στην Αθήνα.

Εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα έχει ένα σαφές και ισχυρό όπλο, το οποίο ήδη επισείει η κυβέρνηση – το Διεθνές Δίκαιο. Και επ’ αυτού του όπλου θα κληθούν τότε να τοποθετηθούν καθαρά όλες οι πλευρές, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή