Τι ζήτησαν οι ξένοι επενδυτές από τον Μητσοτάκη – “Ρεαλιστικό το στοίχημα” να γίνει η χώρα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

 

Η μείωση της φορολογίας, οι αποκρατικοποιήσεις και το θέμα των Ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών με τους οποίους συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού που παρακολούθησαν το ταξίδι του, ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στην Αθήνα “πολύ ικανοποιημένος”  από τις επαφές που είχε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς και άλλους επενδυτές , καθώς σε όλες του τις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή του ότι:

  • το κλίμα για την Ελλάδα έχει μεταβληθεί άρδην και πλέον είναι ρεαλιστικό το στοίχημα της ανάδειξης της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Από το επιτελείο του πρωθυπουργού εκφράζεται αισιοδοξία ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις αμερικανικών κεφαλαίων στην χώρα. – Διευκρινίζουν ότι δεν μιλούν για ευκαιριακές τοποθετήσεις διεθνών Funds αλλά για μακροπρόθεσμες επενδύσεις όπως τα 650 εκατομμύρια των δύο αμερικανικών εταιρειών στο Ελληνικό ή την επένδυση των 500 εκατομμυρίων της Blackstone.

‘Αλλωστε ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του πρωθυπουργού ήταν ακριβώς να προωθήσει τη νέα εικόνα της Ελλάδας και να μιλήσει για το πώς θα γίνει επενδυτικός προορισμός.

Στα αλλεπάλληλα ραντεβού του, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναλύσει τις πολιτικές που υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνησή του στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, της φορολογίας κ.α. και να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που του τέθηκαν σχετικά με τις ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

“Υπερβήκαμε τον λαϊκισμό, τώρα στηρίζουμε τις επενδύσεις”

Τόσο στο πρόγευμα εργασίας του Council on Foreign Relations που έλαβε μέρος χθες το πρωί στη Νέα Υόρκη, όσο και στη συνάντησή του με 30 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, που  διοργανώθηκε από τη Goldman Sachs, αλλά και τη συνάντηση που διοργάνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου κ. Ρος με παγκόσμιους οικονομικούς “παίκτες”,  ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την ανάκτηση της οικονομικής εμπιστοσύνης και την εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος που ευνοούν τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα,  στην “ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση που έγινε για τη νέα εποχή που άρχισε στην Ελλάδα μετά την 7η Ιουλίου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “υπερβήκαμε τον λαϊκισμό, τώρα στηρίζουμε τις επενδύσεις”.

Στο τραπέζι των συναντήσεών του, ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησής του και στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, τονίζοντας ότι δημιουργείται ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Τι ερωτηματικά έχουν οι ξένοι επενδυτές για την Ελληνική οικονομία

Από την  πλευρά των δυνάμει επενδυτών στη χώρα μας, ζητήθηκαν πρόσθετες πληροφορίες για τα εξής ζητήματα :

  • Tην πορεία των ελληνικών τραπεζών και την εξομάλυνση των κόκκινων δανείων.

Οι επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές  τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και της καλύτερης εικόνας του ισολογισμού τους μετά την εφαρμογή του asset protection skim. Η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και συζητήθηκε πώς θα επιτευχθεί η γρήγορη συμμετοχή τους στην τροφοδότηση της οικονομίας.

  • Την επιτάχυνση της μείωσης της φορολογίας που δίνει μεγαλύτερα κίνητρα για να εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να συμμερίστηκε την ανάγκη  “επιθετικής” μείωσης της φορολογίας. Διευκρίνισε,  ωστόσο, ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να εξισορροπηθεί με τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και του προγράμματος που είναι σε ισχύ. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, δεν θα ερχόταν σε ρήξη με τους εταίρους και διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση του είναι δεσμευμένη στη μείωση της φορολογίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

  • Τα βήματα της κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων 

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα  αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στα ΕΛΠΕ και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ακόμα, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τον τομέα της ενέργειας, όπου υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, με αναφορές στη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ. Εξάλλου, υπάρχει και το χειροπιαστό αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της Blackstone για τα ξενοδοχεία. «Μπορεί να γίνουν διάφορα, είναι ανοιχτή και η απόκτηση μεριδίου των τραπεζών, μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν π.χ. στην ΔΕΗ», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις [home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή