“Τηλεφιέστα” Ερντογάν – Πούτιν για τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου – Η Μόσχα δίνει πολιτικό “σωσσίβιο” στην Αγκυρα την ώρα που κλονίζεται η τουρκική οικονομία

Αθήνα Ρωσίας

Φιέστα μέσω… τηλεδιάσκεψης έστησε ο Ερντογάν για να στείλει μήνυμα εντός και εκτός Τουρκίας μέσω των εγκαινίων της τρίτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου από κοινού με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Πούτιν είχε ως φόντο το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, το οποίο προβάλλεται από την Αγκυρα ως ένα από τα μεγάλα assetς της σχέσης της με την Ρωσία αλλά, ταυτόχρονα, εγείρει τεράστια ζητήματα για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου.

Φιέστα Ερντογάν για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού

Πολιτικό “δώρο” Πούτιν στον Ερντογάν

Νωρίτερα, μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στο κοινοβούλιο ο tούρκος πρόεδρος διακήρυξε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να θέσει “σε ισχύ την πρώτη μονάδα το 2023”, προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο στο Ακούγιου θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

“Η βασική στρατηγική διάσταση του έργου είναι ότι θα διαφοροποιήσει τις πηγές για να καλύψει η Τουρκία τις ενεργειακές της ανάγκες. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό [η Τουρκία] να είναι μεταξύ των χωρών με πυρηνική τεχνολογία στον κόσμο”.

Το 2023 η λειτουργία της πρώτης μονάδας

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα είναι προβληματισμένη από την λειτουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, καθώς πρόκεται για γνωστή σεισμογενή περιοχή, που βρίσκεται σε ασταθές υπέδαφος. Πολλές οργανώσεις έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ατυχήματος, γεγονός ωστόσο που δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να προχωρήσει το εργοστάσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή