Δυσαρέσκεια Μητσοτάκη σε Μέρκελ για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Τον προβληματισμό και τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου μετέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γερμανίδα Καγγελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν ξεκινήσει η συνάντηση του πρώτου με τον Στρατάρχη Χαφτάρ.

Το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αποκάλυψε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες».

Η σημερινή ήταν η δεύτερη, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, επικοινωνία των δύο ηγετών, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διατυπώσει προ ημερών το αίτημα για συμμετοχή της Αθήνας στη Διάσκεψη της Κυριακής προς τη Γερμανίδα Καγγελάριο, ενώ  όπως αποκάλυψε χθες στον Alpha επικοινώνησε και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ). Η Τουρκία, ωστόσο,  μπλόκαρε το ελληνικό αίτημα.

Στην Αθήνα κορυφώνεται η προσπάθεια για να μην υπάρξει συμφωνία για πολιτική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει με οποιοδήποτε τρόπο αναγνώριση του μνημονίου μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Σάρρατζ για την ΑΟΖ στη διάσκεψη του Βερολίνου.

“Εαν η Ευρώπη δεχθεί πολιτική λύση που αναγνωρίζει το μνημόνιο, θα βάλουμε βέτο. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία” δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στον Alpha, ο πρωθυπουργός.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή