Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων στα ελληνικά νησιά- Πόσο κοστίζει το τ.μ.

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων φέτος στα ελληνικά νησιά, με τη Μύκονο να αναδεικνύεται για μία ακόμη χρονιά πρωταθλήτρια με τις υψηλότερες αξίες και η Σαντορίνη με την Αντίπαρο να ακολουθούν, έχοντας παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση πανελλαδικά σε σχέση με πέρυσι.

Ενδεικτικά, για το καλοκαίρι του 2019, η μέση τιμή για ακίνητα στη Μύκονο διαμορφώνεται αυτή την στιγμή, με βάση τις αγγελίες που αναρτούν οι ιδιοκτήτες στα 5.229 ευρώ ανά τ.μ, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 6,9% σε σχέση με πέρυσι. Στη Σαντορίνη, η μέση τιμή είναι μεν χαμηλότερη, στα 3.466 ευρώ, ωστόσο η άνοδος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά είναι στο 18,2%, ενώ ακόμη υψηλότερη είναι η μέση τιμή στην Αντίπαρο όπου ανά τ.μ. ένα ακίνητο κοστίζει 3.807 ευρώ, με άνοδο κατά 18,1% έναντι του 2018.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο www.spitogatos.gr (το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο, προβάλλοντας πάνω από το 90% των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση) για τις τιμές στα ελληνικά νησιά, όπου υπάρχει αυτή την στιγμή ένα ικανοποιητικό δείγμα αγγελιών ώστε να γίνει και η σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

Greek_islands_map_gr.jpg

Στη συντριπτική πλειονότητα των εξεταζόμενων νησιών φέτος παρατηρείται άνοδος, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου σημειώνεται πτώση σε σχέση με πέρυσι. Η μεγαλύτερη πτώση το 2019 σημειώνεται- όπως προκύπτει από τις αγγελίες κι επομένως τις προσδοκίες των ιδιοκτητών- στην Σκιάθο: Εκεί οι τιμές διαμορφώνονται αυτή την στιγμή στα 2.561 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας σημειώσει πτώση σε ποσοστό 16,6% σε σύγκριση με το 2018.

Πτώση σημειώνεται ακόμη στη Σάμο, κατά 6,8%, στη Λέσβο κατά 6,2%, τη Λευκάδα κατά 5,9%, το Ηράκλειο κατά 4,2%, την Εύβοια με 3,8%. Για όσους ενδιαφέρονται πάντως αυτή την στιγμή να αγοράσουν ένα σπίτι σε ένα νησί, οι φθηνότερες επιλογές, με τιμές κάτω των 1.000 ευρώ ανά τ.μ., βρίσκονται στη Σαμοθράκη (849 ευρώ ανά τ.μ.), στη Σάμο (922 ευρώ ανά τ.μ), καθώς και τη Σαλαμίνα (940 ευρώ ανά τ.μ.).

Πιο «τσουχτερές» είναι οι τιμές στην Πάτμο, με τιμές που ξεπερνούν τα 4.300 ευρώ ανά τ.μ., στην Υδρα, λίγο κάτω από τα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. και συγκεκριμένα στα 3.950 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας σημειώσει μείωση κατά 2,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και στις Σπέτσες οι τιμές έχουν επίσης πάρει την ανιούσα φθάνοντας τα 3.675 ευρώ ανά τ.μ. με αύξηση 2,1% σε σύγκριση με το 2018.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ