Την ανοδική του πορεία συνεχίζει το Χρηματιστήριο της Αθήνας – Με ισχυρά κέρδη οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Σε θετικό έδαφος η Wall Street

    Νέα πτώση την Τετάρτη στη Wall Street. Καλύτερα τα πράγματα στην Ευρώπη

    ΩΡΑ 16:00 – Το Χρηματιστήριο της Αθήνας συνεχίζει να κινείται θετικά καταγράφοντας κέρδη 5,20%.

    Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 5,20% στις 552,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 44,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 5,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.339,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 9,44% στις 318,24 μονάδες.

    Στο ταμπλό, η Aegean και η Πειραιώς σημειώνουν κέρδη 11,94% και 11,34%, με τη Eurobank να είναι στο +10,29% και την Εθνική στο +9,32%. Άνω του 8% είναι η άνοδος σε Motor Oil, Μυτιληναίο και Alpha Bank, και άνω του 6% σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα κι Coca Cola.

    Η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ φτάνει το 5,93% και 5,32%, με τις ΔΕΗ, Λάμδα, Φουρλής και Ελλάκτωρ να σημειώνουν άνοδο άνω του 4%. Στο +3,5% ο ΟΤΕ, στο +3,1% ο Titan, με τον ΑΔΜΗΕ και τον Σαράντη στο +1,89% και +1,21% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, απώλειες λίγο πάνω από το 1% σημειώνουν ΟΛΠ και Jumbo,με την ΕΥΔΑΠ να χάνει 3,49%.

    Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 218 μονάδες ή 1,09%, ενώ ξεκίνησε νωρίτερα τη συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμου, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 16,21 μονάδες ή 0,67% (επίσης με αρκετές αλλαγές προσήμου) και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη  139 μονάδων ή 1,94%.

    Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, ο βιομηχανικός κινείται προς πτώση της τάξης του 13%.

    Στο οριακά θετικό κλίμα της Παρασκευής συμβάλλει η επιβολή από την Πολιτεία της Καλιφόρνια κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με εντολή στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, σε ένα δραστικό μέτρο με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού και της οικονομικής ζημίας που αυτή θα προκαλέσει.

    Το δολάριο εξάλλου άρχισε να χάνει ορισμένα από τα κέρδη του, μετά τις αποφασιστικές δράσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, γεγονός που αποτελεί ευχάριστα νέα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις εξαγωγικού προσανατολισμού, οι οποίες πλήττονται από το “ακριβό” δολάριο. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μαζική καταφυγή στο δολάριο για λόγους επενδυτικής ασφάλειας.

    Ο Dow σημείωσε την Πέμπτη άνοδο περί το 1%, καθώς οι κλάδοι της τεχνολογίας και της ενέργειας ηγήθηκαν μιας μερικής ανάκαμψης από τις θηριώδεις “βουτιές” πολλών εκ των προηγούμενων συνεδριάσεων.

    Η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, ανακοίνωσε σειρά μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, αλλά και τεράστιας ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς κρατικών χρεογράφων, αλλά και υποθηκών, τα οποία ωστόσο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του Κογκρέσου και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ένα δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κατασιγάσουν τους φόβους των αγορών.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άλμα 4,3% στις 300,35 μονάδες.

    Ο γερμανικός DAX κερδίζει 5,4% στις 9.080,00 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άλμα 5,7% στις 4.075,01 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 3,1% στις 5.313,68 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 3,8%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημειώνει ράλι 5,5%.

    Άνοδος 0,7% για τον ASX στην Αυστραλία, 1,6% για τον Shanghai και 1,3% για τον Senzen στην ηπειρωτική Κίνα, κέρδη 4,7% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, 6,3% στην Ταϊβάν και 7,4% για τον KOSPI στη Νότια Κορέα. Ο ιαπωνικός Nikkei παρέμεινε σήμερα κλειστός λόγω τοπικής αργίας.

    Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια και ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μετά από παρόμοιες κινήσεις της Fed, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και σήμερα της Νορβηγίας.

    Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 5,7%, στα $26,67 και το μπρεντ 5,8%, στα 30,12 δολάρια ανά βαρέλι.

    Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ δίνει μεγάλα περιθώρια στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις χρέους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία μέτρα για την τόνωση των οικονομιών τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

    “Θεωρούμε ότι η σχεδιαζόµενη επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ είναι κατάλληλα προσανατολισμένη για να απορροφήσει τις πρόσθεσες χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών με σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, αμβλύνοντας πιθανές ανησυχίες για την χρηματοδότηση της κάθε χώρας”, αναφέρει η S&P σε ανάλυση της.

    Ώθηση στις αγορές δίνει επίσης και η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου μετά την κατρακύλα των προηγούμενων ημερών, με το αμερικανικό αργό να κερδίζει χθες 23% εμφανίζοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη στην ιστορία του.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή