Το ξεκλείδωμα» κεφαλαίων ύψους 1,3 δισ. ευρώ επιδιώκει η κυβέρνηση με “κλείσιμο” 12 “προαπαιτούμενων” – Πιά είναι αυτά

Πυρετωδώς εργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης, το οποίο στοχεύει, ταυτόχρονα με το πράσινο φως από τους θεσμούς να ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για τη χρήση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς απρόοπτα η πέμπτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση που θα οδηγήσει στο “ξεκλείδωμα” κεφαλαίων ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα δώσει έμφαση  στις ιδιωτικοποιήσεις, στις παρεμβάσεις εξυγίανσης της ΔΕΗ και στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα ακίνητα.

Αναλυτικότερα, τα προαπαιτούμενα της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης είναι:

1. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια : Στόχος είναι η μείωση αυτού του στοκ στα 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

2. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων : Παρά την πρόοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η πλειονότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται, να αναστέλλεται ή να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος

3. Αντικειμενικές τιμές : Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 περιοχές σε πρώτη φάση και εν συνεχεία να ολοκληρώσει την άσκηση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών. Έχει παράλληλα δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών.

4. Διαχείριση δημοσίων δαπανών : Ολοκλήρωση του νέου τρόπου παρακολούθησης των δαπανών του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2019/αρχές Ιανουαρίου του 2020. Απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η πλήρης ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.

5. Ληξιπρόθεσμα δημοσιου : Το υπουργείο Οικονομικών συγκροτεί ειδική επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εξέλιξη των χρεών και θα ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εξαμηνιαίες και ενδιάμεσες εκθέσεις έως τη λήξη της θητείας της το καλοκαίρι του 2021.

6. Φορολογική διοίκηση : Στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα έως το τέλος του 2019. Συνολικά, σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τα συμπληρωματικά μέτρα που συμφωνήθηκαν για τη διευκόλυνση της επίτευξης μελλοντικών στόχων προσλήψεων.

7. Αγορά εργασίας : Εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία έως τα τέλη του 2019.

8. Δικαιοσύνη : Εφαρμογή τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα δικαστήρια, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι το τέλος του 2019.

9. Αδειοδότηση επενδύσεων : Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων.

10. Ενέργεια : Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα προϋποθέτει μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME.

11. Ιδιωτικοποιήσεις : Πρέπει να επισπευσθούν οι κινήσεις σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, «Ελ. Βενιζέλος», ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

12. Δημόσια διοίκηση : Ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το τέλος του 2019. Όσοι φορείς δεν ενταχθούν δεν θα είναι σε θέση να μετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας ή να εξασφαλίσουν την πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού

Καμία δημοσίευση για προβολή