Την είσοδο των φοιτητών στα πανεπιστήμια με χρήση κάρτας, μελετάει η κυβέρνηση

Τον τρόπο να αποφεύγεται η είσοδος εξωπανεπιστημιακών στους χώρους των πανεπιστημίων, μελετάει η κυβέρνηση.

Καθώς το φαινόμενο εισβολών από ομάδες αντιεξουσιαστών στους χώρους των πανεπιστημίων, αλλά και καταλήψεις που αποφασίζονται – σε πολλές περιπτώσεις – χωρίς αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, φέρνουν στο προσκήνιο τον τρόπο φύλαξης της εισόδου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά την την ανάληψη των καθηκόντων της, είχε αναφερθεί στο θέμα της ανομίας και της φύλαξης των ΑΕΙ προϊδεάζοντας για αλλαγές.

«Η αποκατάσταση του ασύλου εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε πάντως με τους εμπλεκόμενους φορείς» είχε αναφέρει η υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ανοικτά πως τάσσονται υπέρ της κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, με την προϋπόθεση να υπάρχει σχετική πρωτοβουλία από τις ίδιες τις διοικήσεις των πανεπιστημίων.

«Με τη σωστή φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημιακών χώρων μπορούμε να περιφρουρήσουμε την είσοδο παραβατικών στοιχείων» τονίζει στα ΝΕΑ ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παπαϊωάννου. «Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού κάμπους γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρας και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει» αναφέρει.

Πάντως στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει μία γενική τοποθέτηση από την πλευρά των πρυτάνεων επί του θέματος καθώς είναι ένα από τα θέματα «αγκάθια».

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, τα αντίστοιχα προβλήματα λύνονται με τη χρήση ιδιωτικών σεκιούριτι, πανεπιστημιακών φυλάκων, κλείσιμο των κτιρίων τα βράδια αλλά και φοιτητικές κάρτες εισόδου ώστε να αποφεύγεται η είσοδος εξωπανεπιστημιακών.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή