Την Ελλάδα την περιμένουν ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας γράφει η Washington Post.

“Η Ελλάδα έχει μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ ώστε μοιάζει να έχει βγει από πόλεμο. Και αυτό η Ευρώπη το αποκαλεί επιτυχία…” γράφει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Washington Post.

Μπορεί η Ευρώπη να πανηγυρίζει ότι κατάφερε η Ελλάδα να είναι success story γι’αυτήν, σημειώνει η εφημερίδα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η χώρα γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες στην ιστορία, εκτός από τις περιόδους πολέμων ή επαναστάσεων.

Θα χρειαστεί κι άλλη βοήθεια

Η αμερικανική εφημερίδα – με αφορμή και την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ – επισημαίνει ότι “παρά τα χαμηλά επιτόκια και τις μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής των δανείων της, η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν επιτρέπει ισχυρισμούς ότι δεν θα χρειαστεί για πολύ περισσότερη βοήθεια”.

Η Washington Post υπενθυμίζει ότι με βάση την τελευταία συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. “Και ναι αυτό σημαίνει ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Οπότε δεν είναι περίεργο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 μέχρι το 2030”.

Μεγάλη συρρίκνωση

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι με την εξαίρεση του Σαν Μαρίνο, υποάρχουν μόνο τέσσερις χώρες που είχαν μεγαλύτερη συρρίκνωση στην οικονομία τους από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβυή, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Αυτοκρατορική Γουινέα. “Οι δύο πρώτες χτυπήθηκαν από εμφύλιο και οι άλλες δύο είναι πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες που ήταν τόσο διεθφαρμένες και ανίκανες ώστε επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση”.

“Ακόμα και η Ουκρανία η οικονομία της οποίας το 2009 χτυπήθηκε σφοδρά ενώ είχε και την ένταση με τη Ρωσία το 2014, τα πήγε καλύτερα από την Ελλάδα» αναφέρει η Washington Post.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή