Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης – Τι δηλώνει ο Αλέξης Πατέλης

Η επιτροπή “Πισσαρίδη” ολοκληρώνει τη στρατηγική της μακροχρόνιας ανάπτυξης η οποία θα είναι πλέον προσαρμοσμένη στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ένα κείμενο  στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού και “θα συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή τη μεσοπρόθεσμη νέα στρατηγική της Κυβέρνησης”. “Η Έκθεση που θα συντάξει η επιτροπή θα είναι η βάση για το στρατηγικό σχέδιο που θα ακολουθήσουμε μεσοπρόθεσμα, με σαφείς οικονομικές προτεραιότητες και στόχους”.

Αυτό  ανέφερε ο προϊστάμενος του Οικονομικό Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο κ. Πατέλης προσδιόρισε τους 4 άξονες του Σχεδίου Ανάπτυξης, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, οι οποίοι είναι: Πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή μεταρρύθμιση, επενδύσεις και στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Αυτό το Σχέδιο, όπως είπε, θα είναι έτοιμο στα μέσα Οκτωβρίου και θα αποτελέσει επίσης το πλαίσιο των προτάσεων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που της αναλογούν από το νέο Ταμείο Ανάπτυξης.

«Οι βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το έκτακτο πακέτο στήριξης από την Ε.Ε πρέπει αφενός να δημιουργηθεί ένα σχέδιο το οποίο να είναι συνεκτικό, ολιστικό, αλλά και απλό, με λίγους στόχους, βασισμένους σε σαφείς οικονομικές προτεραιότητες, και αφετέρου να υποστηριχθεί αυτό από έναν λειτουργικό μηχανισμό εφαρμογής», τόνισε .

Για το θέμα τουυ νέου Ταμείου ο κ. Πατέλης επεσήμανε πως είναι καθοριστικό να υπάρχει άμεση απόφαση της ΕΕ, χωρίς υποχωρήσεις στις απαιτήσεις του “Βορρά” για λιγότερες χρηματοδοτήσεις, ή για διετή διάρκεια και μικρή ευελιξία. Είπε επίσης πως οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αναφορικά με το νέο σχέδιο ανάκαμψης απαιτούν ταχύτητα.

Οι προτεραιότητές του ελληνικού Σχεδίου

Για τις προτεραιότητές του ελληνικού σχεδίου ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικά περιέγραψε 4 άξονες:

1. Πράσινη ανάπτυξη. Ο κ. Πατέλης έδωσε έμφαση στο just transition fund για το οποίο έδωσε μάχη, όπως επισήμανε, η ελληνική κυβέρνηση πέρυσι τονίζοντας: “θέλουμε η Ελλάδα να είναι μοντέλο για την ενεργειακή μετάβαση ανά την Ε.Ε. κάτι που απαιτεί επενδύσεις αλλά και ιδιωτικοποιήσεις που τελούν  σε τροχιά υλοποίησης”.

Ψηφιακή μετάβαση. Έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει ειδικό υπουργείο το οποίο όπως επισημάνθηκε ανέδειξε το έργο του την περίοδο του lockdown. Νέες λειτουργίες αναπτύσσονται κάθε εβδομάδα και υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός προγραμμάτων που μπορούν να γίνουν σε αυτό το πεδίο, είπε ο κ. Πατέλης.

3. Επενδύσεις και μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το χαμηλό επίπεδο εξαγωγών. Η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις και εξαγωγές, μεταξύ των οποίων και με αύξηση των αποσβέσεων αλλά και με την απομείωση του πολύ υψηλού ασφαλιστικού φορτίου που επωμίζονται οι επιχειρήσεις. Επίσης θα εξεταστεί και ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ απαιτούνται φορολογικές μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί η μαύρη οικονομία και να ενισχυθεί το μέσο μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης μέσω και φορολογικών κινήτρων.

4. Απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντική η στήριξη απασχόλησης στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο κ. Πατέλης και αναφέρθηκε σε κίνητρα αύξησης των θέσεων απασχόλησης περιλαμβανομένων προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης.

Επιπλέον των παραπάνω πεδίων ανέφερε πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην υγεία, την παιδεία, στις υποδομές και σε άλλους τομείς. Συμπλήρωσε πως “έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο και θα το συζητήσουμε με την Επιτροπή, είναι μία σημαντική ευθύνη”.

Ο κ. Πατέλης μίλησε, ακόμη, για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. “Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη πριν από έναν χρόνο προτάσσοντας ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Γνωρίζετε ότι μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο έχουν ψηφισθεί  80 νομοσχέδια ενώ για πάνω από 20 έχει δρομολογηθεί η κατάθεση τους; Δύσκολα θα βρείτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να συμβαίνει κάτι ανάλογο”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή