Την καταβολή νέου κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο μελετά η κυβέρνηση

Ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί ένα νέο κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο άφησε σήμερα  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για στήριξη των οικονομικά πιο ευάλωτων πολιτών, παράλληλα με την ταχεία υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι αρχικά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για προεκλογικούς λόγους, έδωσε τον περασμένο Μάιο το κοινωνικό μέρισμα που κανονικά θα χορηγούνταν τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ουσιαστικά ότι το ποσό του φετινού μερίσματος έχει καταβληθεί.

«Η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σοβαρότητα και χωρίς συνθήματα» σχολίασε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.

Νέο κοινωνικό μέρισμα αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος

Παρά ταύτα, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάθε δυο μήνες φέρνει… εκπλήξεις και ερωτηθείς, εκ νέου, για το κοινωνικό μέρισμα είπε: «Αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, τότε προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται κάθε ζήτημα με συγκεκριμένη σειρά και πως ήδη διευθετήθηκαν τα θέματα του ΕΝΦΙΑ, του πετρελαίου θέρμανσης και των 120 δόσεων. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να προηγηθούν συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι και ο αρμόδιος για τις ανακοινώσεις.

Προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προανήγγειλε τη διευρυμένη διανομή του επιδόματος θέρμανσης, υποστηρίζοντας ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα λάβουν την προκαταβολή.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές και το δεκαετές ομόλογο, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το επιτόκιο με το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία είναι στο 1,55% και πως η ζήτηση είναι για περίπου ένα δισ ευρώ.

«Στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού» είπε ο κ. Σταϊκούρας.