Την πλάτη γύρισαν οι οφειλέτες στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων – “Κρατήρας” γίνεται η “τρύπα” στα ταμεία

Ένα μήνα μετά το “άνοιγμα” της πλατφόρμας για την ένταξη στις 120 δόσεις, μόλις 1 στους 30 οφειλέτες έσπευσε να κάνει χρήση της νέας ρύθμισης.

Ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των αιτήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μόλις 1 στα 80 ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει υπαχθεί ως τώρα στη νέα ρύθμιση.

Αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών υπολογίζουν «τρύπα» εισπράξεων 1,1 δισ. αντί για «υπερείσπραξη» 300 εκατ. ευρώ που προβλέπει η κυβέρνηση – αλλά η πορεία υπαγωγής αιτήσεων αποδεικνύεται χειρότερη και από ό,τι περιμέναν.

Καλύτερη είναι η κατάσταση όσους χρωστουν εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με την ελπίδα ότι σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν και θα πληρώνουν έτσι τις δόσεις τους, οι πρώτοι που έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να ρυθμίσουν τις οφειλές ήταν οι «εγκλωβισμένοι» συνταξιούχοι ΟΑΕΕ.

Οι αιτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και εργοδοτών για ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τις 72.000. Άλλοι τόσοι βρίσκονται σε διαδικασία ενημέρωσης των στοιχείων τους από τα Ταμεία, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρύθμιση. Το συνολικό ποσό των χρεών που έχει ήδη ρυθμιστεί ανέρχεται σε 723,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή μηδαμινό μπροστά στο «βουνό» των οφειλών προς τα ταμεία που ανέρχεται σε 34 δις ευρώ.

Οι λόγοι που “φρενάρουν” τους οφειλέτες

1. Η παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου που έδωσε –προεκλογικά- το υπουργείο Οικονομικών, στην διορία που αρχικώς έληγε την ερχόμενη εβδομάδα. Η κίνηση αποδεικνύεται άστοχη καθώς εξέπεμψε λάθος μήνυμα στους οφειλέτες –και σε εκείνους που ήθελαν να μπουν στη ρύθμιση αλλά και σε όσους διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν- με αποτέλεσμα να σταματήσουν να πληρώνουν, καθώς πολλοί την εξέλαβαν ως περίοδο «εκεχειρίας» με την εφορία και «φρένου» στις κατασχέσεις. Και όχι άδικα ίσως, αφού στο α΄τετράμηνο του έτους και πριν καν ανοίξει η ρύθμιση, υποχωρούσε κατά 8% ο ρυθμός εισπράξεων οφειλών με κατασχέσεις ή ρυθμίσεις (στα 1,64 δισ. φέτος έναντι 1,89 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι).

Περισσότερα σε λέξεις

Επιπλέον, δεδομένων και των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της νέας ρύθμισης (υψηλό επιτόκιο, περιορισμοί αριθμού ή ύψους των δόσεων κλπ) πολλοί οφειλέτες αποφάσισαν να μην κάνουν αίτηση ή να μην πληρώσουν εντός 3 ημερών την α΄δόση για ενεργοποιήσουν τη ρύθμιση, αναβάλλοντας την υπαγωγή τους για μετά τις εκλογές. Τηρούν στάση αναμονής μήπως μία επόμενη κυβέρνηση τροποποιήσει ή βελτιώσει την ρύθμιση (πχ με χαμηλότερο επιτόκιο 3% αντί 5% ή πρόσθετη ελάφρυνση στους συνεπείς) ώστε να επωφεληθούν ουσιαστικά από τον διακανονισμό οφειλών που θα τους προταθεί.

2. Η πενταμηνη καθυστέρηση έναρξης της ρύθμισης που ξεκίνησε μεν τον Μάιο, αλλά έθεσε σαν προϋπόθεση  για να ενταχθεί κάποιος στη νέα ρύθμιση, να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει όλες τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του 2019.

Μόλις 3 μήνες άντεξαν όμως τελικώς οι οφειλέτες να πληρώνουν με συνέπεια τις τρέχουσες οφειλές τους. Παρότι τα φορολογικά βάρη του α΄εξαμήνου είναι ασυγκρίτως ολιγότερα εν σχέσει με όσα έρχονται στο β΄εξάμηνο (πληρωμές φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, τέλους επιτηδεύματος, εισφοράς αλληλεγγύης, τελών κυκλοφορίας ή άλλων), τον κρίσιμο μήνα Απρίλιο πριν ανοίξει η ρύθμιση αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των οφειλετών με χρέη πάνω από 500 ευρώ που απειλούνται με κατάσχεση. Ενώ στο α΄τρίμηνο φάνηκε ότι περίπου 36.000 οφειλέτες μπήκαν ξανά στο «παιχνίδι» της πληρωμής των φόρων τους με δέλεαρ την νέα ρύθμιση,  ένα μήνα πριν φτάσουν «στην πηγή να πιουν νερό» οι 12.115  βγήκαν εκτός μάχης.

3. Οι «κόφτες» που προβλέπει η ρύθμιση, ειδικά για οφειλέτες με σημαντικές οφειλές από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκλείονται εκ των πραγμάτων από την δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή