Την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ επιστρατεύει ο Τσίπρας ως προεκλογικό όπλο

Την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ επιστρατεύει τώρα ως προεκλογικό της όπλο η κυβέρνηση, για να ισχυριστεί την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ταμείο.

Μετά τα κακά μαντάτα της έκθεσης του ΔΝΤ, ο Τσίπρας χθες προανήγγειλε έμμεσα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την προεξόφληση των δανείων του, λέγοντας πως «έχουμε σχέδιο να πάψει να είναι εδώ το ΔΝΤ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη».

Επί της ουσίας, πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου που εκκρεμεί εδώ και καιρό, έχει συζητηθεί με τους δανειστές και αφορά την εξόφληση μέρους του υπολοίπου των δανείων του Ταμείου.

Η υλοποίησή του, όμως, προϋποθέτει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κι αυτή, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο ESM, έχει καλύτερες πιθανότητες να εξασφαλιστεί αφού ικανοποιηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι από την πρόοδο στα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup.

Στην περίπτωση που εγκριθεί το 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου και ακολουθήσει το αίτημα για την προεξόφληση του ΔΝΤ, δεν θα χρειαστούν πάνω από 40 ημέρες για να ολοκληρωθεί η απόφαση και έτσι η κυβέρνηση θα μπορεί να τη διαφημίσει ενόψει εκλογών του Mαΐου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και προχωρήσει αρκετά, αλλά επίσημο αίτημα στον ESM δεν έχει υποβληθεί ακόμη.

Τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την προεξόφληση δανείων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, που είναι περίπου το υπόλοιπο των δόσεων του 2019 και του 2020. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα δάνεια φέρουν υψηλό επιτόκιο, που φτάνει στο 5,13% (λόγω επιτοκιακού πέναλτι 3 ποσοστιαίων μονάδων).

Για την προεξόφληση, εφόσον εγκριθεί, θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τα διαθέσιμα της χώρας, περιλαμβανομένου του μαξιλαριού ρευστότητας. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του ανέφερε ότι τα διαθέσιμα αυτά φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι είναι 37,5 δισ. ευρώ συν άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ των φορέων της γενικής κυβέρνησης κατατεθειμένα σε τράπεζες.

Η συμφωνία με τους πιστωτές είναι να ξοδεύονται 2 δισ. ευρώ το χρόνο από το μαξιλάρι διαθεσίμων έως το 2021, ώστε να απομείνουν στο τέλος 10 δισ. ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή