Την τελευταία παρέμβαση στη Βουλή έπειτα από 26 χρόνια αδιάλειπτης κοινοβουλευτικής παρουσίας έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος (video)

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τελευταία φορά, καθώς δεν θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές, μετά την κόντρα του με τη Φώφη Γεννηματά.

Για «μερικά λόγια αποχαιρετισμού» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνοντας στο βήμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε τη συζήτηση για την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την τελευταία ομιλία του στη Βουλή. Κατέκρινε την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να απέχει από μία τόσο κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία και τόνισε ότι ομιλεί όχι μόνο με την κοινοβουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την επιστημονική.
Τόνισε, ότι παρά το γεγονός ότι οι κώδικες έρχονται με καθυστέρηση στη Βουλή, είναι επιτακτική η ψήφισή τους και η άμεση εφαρμογή τους.

Υπέρ της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή έπειτα από 26 χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής παρουσίας.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψή του ότι οι κώδικες πρέπει να ψηφιστούν και να ισχύσουν άμεσα. «Η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «ο εκσυγχρονισμός τους είναι απολύτως αναγκαίος, με τις σύγχρονες αντιλήψεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

«Ο νέος ποινικός κώδικας δεν καθιστά επιεικέστερα τα άρθρα που είναι κρίσιμα για τη διερεύνηση της σκευωρίας της Novartis» παρατήρησε.

Περισσότερα σε λέξεις

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος ζήτησε να μην ισχύσει ο νέος Ποινικός Κώδικας από 1η Ιουλίου του 2019. «Κάνω έκκληση προς υπουργό Δικαιοσύνης και τους παρόντες βουλευτές για το ζήτημα χρόνου έναρξης ισχύος ποινικού κώδικα. Είναι αδιανόητο μεσούσης δικαστικής περιόδου  να ισχύσει ο νεός κώδικας. Ή να αρχίσει από την αρχή του δικαστικού έτους ή από την 1/1. Δεν θέλω να αναπτύξω το σκεπτικό. Κάνω έκκληση να μην ισχύει από 1.7 ο νέος Ποινικός Κώδικας. Αντιλαμβάνεστε γιατί το λέω» είπε ο Σταύρος Κοντονής απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Αποχωρώ από τη βουλή μετά από 26 χρόνια αδιάλειπτης θητείας. Υπηρέτησα 17 χρόνια στην κυβέρνηση, υπήρξα πρόεδρος κόμματος, θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική δημοκρατία γιατί με τίμησε με τόσο υψηλά αξιώματα. Λυπάμαι γιατί έτυχε να είναι κολοβή η σημερινή συνεδρίαση γιατί αποχώρησε η αντιπολίτευση. Τώρα έχω την ευκαιρία να απευθύνομαι στους πολιτικούς μου αντιπάλους. Εύχομαι στην επόμενη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί την σημασία της εθνικής ενότητας. Εύχομαι να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχουν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, την αξία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, του κύρους του κοινοβουλίου, είπε κλείνοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή