Έρχονται οι προτάσεις της Κομισιόν για τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες

Κομισιόν προτάσεις Ταμείο Ανάκαμψης

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι διαβουλεύσεις για την τελική μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης που, όπως όλοι ελπίζουν, θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να συνέλθει από τις συνέπειες της πανδημίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας που έχει εγκριθεί ποτέ, με συνολικούς πόρους 750 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν για τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου.

Στην τελευταία συνάντησή τους, στο Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά και διά ζώσης για το ζήτημα αυτό.

Υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες

«Υπάρχει ξεκάθαρη θέληση για συνεργασία», λέει στην Deutsche Welle ο Ιταλός επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Και εξηγεί ότι «ήταν πολύ σημαντικό ότι είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε πληροφορίες πρόσωπο με πρόσωπο για την πορεία της οικονομίας σε κάθε ένα από τα κράτη-μέλη.

“Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες ακόμη. Είναι σημαντικό όμως ότι συμφωνούμε να δοθεί προτεραιότητα στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίηση με βάση τις σχετικές προτάσεις των εθνικών κυβερνήσεων» τονίζει.

  • Σημειώνει, δε, ότι ένα ακόμη στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να μειωθεί το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του Νότου.

Γι’ αυτό άλλωστε στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει καθαρό δημοσιονομικό όφελος ύψους άνω των 32 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οπως εξηγεί ο Πάολο Τζεντιλόνι «τα κράτη-μέλη ούτως ή άλλως αντιδρούν στην κρίση με εθνικούς πόρους.

Το κοινό Ταμείο επιχειρεί να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ Βορρά – Νότου

Στο δεύτερο τρίμηνο (του 2020) είχαμε κάποιες βόρειες χώρες με αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης έως -4% αλλά στον Νότο υπήρχαν χώρες στις οποίες η οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό έως και -18%».

Πότε όμως θα καταφέρει η ευρωπαϊκή οικονομία, στο σύνολό της, να συνέλθει από τις συνέπειες της πανδημίας και να επιστρέψει σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης;

Εδώ ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην Ιταλία, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος.

Επισημαίνει πάντως ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. «Κατά μέσον όρο μάλλον θα τα καταφέρουμε το έτος 2022, μάλλον προς τις αρχές της χρονιάς», τονίζει ο επίτροπος Οικονομίας.

«Κάποιες χώρες θα ανακάμψουν πιθανώς νωρίτερα, κάποιες άλλες αργότερα», λέει και προσθέτει πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι απλώς θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019.

Καθησυχαστικός ο Τζεντιλόνι για τις συνέπειες του κοροναϊού

Εχουμε ήδη χάσει δύο χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, γι’ αυτό η παροχή αναπτυξιακών κινήτρων είναι τόσο σημαντικό στοίχημα».

Οσο για το επαπειλούμενο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας και ένα πιθανό νέο lockdown, με προφανείς οικονομικές συνέπειες, ο Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός.

«Επειτα από συνομιλίες που είχα και με τους 27 υπουργούς Οικονομικών στην Ε.Ε. έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι δεν θεωρούν πολύ πιθανό τον κίνδυνο για δεύτερο κύμα, που θα απέφερε ένα δεύτερο lockdown», επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Αλλά βεβαίως δεν έχουμε επαρκή εμπειρία με μία τέτοια πανδημία. Επί του παρόντος επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οδεύουμε προς το δεύτερο κύμα.

Στο μέλλον πολλά θα εξαρτηθούν από την τήρηση των κανόνων και από τη συμπεριφορά που θα επιδείξουμε στις μεταξύ μας συναναστροφές».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή