Το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,4% – 2,5% δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας – Αποκαλύψεις για ΣΥΡΙΖΑ και… δραχμή

Αν συνεχίσει όπως έχει ξεκινήσει αυτή η κυβέρνηση θα βγει ο λογαριασμός στην ανάπτυξη, εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ, με την Όλγα Τρέμη.

  • Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι ανακάμπτουν οι επενδύσεις, το διαθέσιμο εισόδημα και η απασχόληση και αυτό βοηθά τη χώρα να κινηθεί πολύ ισχυρότερα απ’ ό,τι στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις ξένων οίκων τόνισε ότι η ΤτΕ αναμένει ανάπτυξη 2,4% – 2,5% του ΑΕΠ το 2020 (αντί για 2,8% που προβλέπει η κυβέρνηση). Σημασία έχει να συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε, τόνισε: «Με καλή σχέση με τους εταίρους, δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά διαπραγματευόμενοι χαμηλότερα πλεονάσματα με τους εταίρους. Το θέμα είναι να έχεις ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, τόνισε ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ και θα υιοθετούσε ένα εναλλακτικό νόμισμα. «Ήμουν υποχρεωμένος να μεριμνήσω για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να μιλούν».
Ωστόσο, όπως είπε,  ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 ακολούθησε μια αρκετά συνετή δημοσιονομική πολιτική και έβαλε βάσεις για το μέλλον. Η νέα κυβέρνηση κατέβασε την οροφή των δαπανών και βελτίωσε την κατάσταση.
Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι ο ίδιος  «εκφράζει την κοινή λογική και τον ρεαλισμό», θυμίζοντας ότι ανέλαβε υπουργός Οικονομικών με τρία κόμματα στην εξουσία, ενώ υποστήριξε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση τον θεώρησε πολιτικό αντίπαλο».
Αναφορικά με την υπόθεση Novartis  προέβη στην εκτίμηση  ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σκάνδαλο και υπήρξε σκληρός σε όσους κατασκεύασαν σκευωρία εις βάρος του και εις βάρος πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν την οικονομία. Τόνισε ότι δεν έχουν υπερκέρδη και ότι βγάζουν το βάζουν σε προβλέψεις. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.