Το 2022 και 2023 θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, βεβαιώνουν τον Σταϊκούρα οι τραπεζίτες – Αρνητικό το 2021

Αρνητική θα είναι και το 2021 η τάση χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, ενώ αναμένεται να γυρίσει με θετικό πρόσημο το 2022 και 2023.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα των συζητήσεων – αναφορικά με την πιστωτική επέκταση – που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τραπεζίτες, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών την εβδομάδα αυτή.

Ο υπουργός, που ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του κ. Ζαββού μετά τον ανασχηματισμό, είχε επίσης με τους εκπροσώπους των τραπεζών ανταλλαγή απόψεων για τα προωθούμενα νομοσχέδια για τις τράπεζες και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις αλλαγές στην κεφαλαιαγορά.  

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε στους τραπεζίτες ότι “κομβικό θέμα για την κυβέρνηση είναι η αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία, με το Υπουργείο Οικονομικών να παρακολουθεί στενά την πορεία των εκταμιεύσεων νέων δανείων’

Επίσης αναφέρεται ότι “άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων του τραπεζικού κλάδου και της κεφαλαιαγοράς και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο οι μεν Τράπεζες να ανακτήσουν τον σημαντικό τους ρόλο, προσφέροντας ρευστότητα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, η δε Κεφαλαιαγορά να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ευνοεί τις επενδύσεις, επίσης προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου”.

“Επιβεβαιώνονται οι τάσεις ανάπτυξης της οικονομίας”

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τραπεζών, “επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις αύξησης της κατανάλωσης και της ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα, με αντίστοιχη ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια τόσο σε επιχειρήσεις όσο και προς νοικοκυριά”.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αρχικοί ετήσιοι στόχοι για τις εκταμιεύσεις νέων δανείων έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθώς η ζήτηση, ειδικά στη λιανική τραπεζική και κυρίως στα στεγαστικά δάνεια είναι 2 με 2,5 φορές υψηλότερη σε ετήσια βάση.

Για το λόγο αυτό έχουν αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο των 15 δισ. ευρώ για νέες εκταμιεύσεις δανείων το 2021σε άνω των 22-25 δισ. ευρώ, καθώς ήδη στο πρώτο εξάμηνο οι νέες εκταμιεύσεις έφτασαν τα 11,1 δισ. ευρώ.

Από τις νέες χορηγήσεις των 11,1 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, τα 9 δισ. ευρώ αφορούσαν σε επιχειρηματικά δάνεια και τα υπόλοιπα 2 δισ. σε νοικοκυριά. Για το δεύτερο εξάμηνο προβλέπονται εκταμιεύσεις περίπου 14 δισ. ευρώ με τα ποσά να μοιράζονται σε περίπου 4-5 δισ. προς ιδιώτες και 10-11 σε επιχειρήσεις.

Η μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά

Από τις συζητήσεις προέκυψε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι το τέλος του χρόνου, στις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις σε τράπεζες και κεφαλαιαγορά:

  • Η ψήφιση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο.
  • Η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του νόμου του ΤΧΣ, προκειμένου το Ταμείο να αποκτήσει το νέο του ρόλο στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τράπεζες που οφείλει να υλοποιήσει.
  • Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.
  • Η υιοθέτηση του νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία ο εποπτικός της ρόλος θα αναβαθμιστεί.
  • Η προσαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών για την Κεφαλαιαγορά στο ελληνικό δίκαιο

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή