Το ΑΕΠ σπάει συνέχεια ρεκόρ το 2021: Νέος στόχος να ανακτηθούν οι απώλειες της περυσινής χρονιάς. Τι δείχνουν τα στοιχεία και τι λένε οι αναλυτές

Αύξηση ΑΕΠ: Στόχος να ανακτηθούν οι απώλειες της περυσινής χρονιάς

Σε τι ποσοστό μπορεί να ανακάμψει το φέτος η ελληνική οικονομία; Πόσο θα αυξηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μετά την δραματική, λόγω πανδημίας, πτώση κατά 8,2% το 2020; Είναι ερωτήματα που απασχολούν τα οικονομικά επιτελεία μεγάλων διεθνών αλλά και ελληνικών οργανισμών, καθώς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο σχεδιάζει την οικονομική πολιτική του 2022 αλλά και του 2023.

Συντηρητική η πρόβλεψη Μητσοτάκη για ρυθμό ανάπτυξης 5,9%

Δια στόματος πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ακούσαμε από την Θεσσαλονίκη ότι αναθεωρείται η συντηρητική, ούτως ή άλλως πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ το 2021 από το 3,6 στο 5,9%.

Έγκυροι αναλυτές όμως θεωρούν και αυτή την πρόβλεψη πολύ συγκρατημένη και θεωρούν ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας τη χρονιά που διανύουμε θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 7%.

Που βασίζουν αυτή την αισιοδοξία τους;

  • Το ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του έτους κινήθηκε με ρυθμούς αύξησης 6,3%
  • Το τρίτο τρίμηνο του έτους, που κλείνει σε δύο εβδομάδες, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει και πάλι διψήφιο ρυθμό αύξησης, αγγίζοντας το 11%.
  • Η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και το τρίτο τρίμηνο, μετά την εντυπωσιακή επίδοση του 16,2% το δεύτερο τρίμηνο, θα στηριχθεί στην ανάκαμψη του τουρισμού
  • Οι επενδύσεις καταγράφουν σημαντική άνοδο και ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τους πόρους που εισπράττει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο νέος δημοσιονομικός χώρος και οι επενδύσεις

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, και δεν υπάρξουν αρνητικοί παράγοντες, όπως μια νέα έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού, τότε η ελληνική οικονομία θα έχει ανακτήσει σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020 και το οικονομικό επιτελείο θα έχει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε μείωση των άμεσων και έμμεσων φορολογικών βαρών.

Μια αύξηση του ΑΕΠ κατά επτά ή περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες το 2021 βάζει τις βάσεις για μια ηπιότερη αλλά ιστορικά σημαντική αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 5% το 2022.

Η αύξηση του ΑΕΠ το 2022 θα προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις, οι οποίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας τον επόμενο χρόνο.

Αυτό, εκτιμούν οι αναλυτές,  είναι το αποτέλεσμα των στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην άρση των εμποδίων σε έργα που είχαν σταματήσει (μερικά από αυτά εδώ και δεκαετίες) ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τις πράσινες επενδύσεις και νέες τεχνολογίες όπως το 5G. Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στηρίζονται στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα οι προοπτικές για τις επενδύσεις βελτιώθηκαν λόγω και της εμπιστοσύνης που έχουν δείξει οι επενδυτές κατά τις πρόσφατες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων.

Ξεπερνά τις προσδοκίες ο τουρισμός

Όσον αφορά τον τουρισμό τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά είναι πολύ καλλίτερη του αναμενομένου. Ο αρχικός στόχος για έσοδα 40%,  σε σχέση με το 2019 αναθεωρήθηκε στη μέση του καλοκαιριού σε 50% και τώρα όλα δείχνουν, λόγω και των ήπιων καιρικών συνθηκών του Σεπτεμβρίου, κυρίως στην νότια Ελλάδα, ότι τα συνολικά έσοδα θα φθάσουν το 60% σε σχέση με την προ διετίας χρονιά-ρεκόρ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έσοδα από την βαριά βιομηχανία της χώρας μας θα ξεπεράσουν τα 11 και ίσως αγγίξουν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη είναι δεδομένο ότι συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 6% το 2021.

Καμία δημοσίευση για προβολή