Το «άγριο πόκερ» του φυσικού αερίου, η εφιαλτική πρόβλεψη της Μόσχας και η μεγάλη ανησυχία της Ευρώπης

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου!».

Με την ανάρτηση αυτή στο Twitter, ο Ρώσος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας (και πρώην πρωθυπουργός, αλλά και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας), Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη, η οποία τελεί σε διπλωματικό πυρετό από το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διά της υπογραφής προεδρικού διατάγματος, αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή.

Το εφιαλτικό ως προοπτική κείμενο του Μεντβέντεφ έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, να δηλώσει ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «δεν θα λάβει πιστοποίηση». Ο Σολτς σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και ξεκαθάρισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου δεν μπορεί να προχωρήσει υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ανακοινώνοντας ότι η διαδικασία αδειοδότησης διεκόπη.

Το σίριαλ του Nord Stream 2

Η απόφαση του Βερολίνου, αν και φαίνεται «ήπια», συνιστά μέγιστη διπλωματική κίνηση, καθώς ο Nord Stream 2 είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς θα συνδέει με διπλή γραμμή, μήκους 1.230 χιλιομέτρων τη Ρωσία με Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, μειώνοντας δραστικά τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και αυξάνοντας την εξαγωγική δυνατότητα του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σχεδόν σε μονοπωλιακό σημείο.

Ο Nord Stream 2 έχει επί μακρόν αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον, η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, παροτρύνοντας τους Γερμανούς να στραφούν σε άλλες πηγές τροφοδοσίας με αέριο, ενώ στο παρελθόν το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκριναν ψηφίσματα που ζητούσαν τον τερματισμό της κατασκευής του αγωγού, αναφέροντας τη ρωσική εξάρτηση ως απειλή για την κοινή αγορά και τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ.

Τεράστια εξάρτηση

Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν πάρει την… ανηφόρα, είχε «στείλει μήνυμα» στους ηγέτες της «Γηραιάς Ηπείρου», η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του αερίου που καταναλώνει, μειώνοντας δραματικά τις επιπλέον ποσότητες που χρειάζονται, χωρίς να παραβιάζει τις υποχρεώσεις της από το σχετικό συμβόλαιο. Το άλλο 22% προέρχεται από τη Νορβηγία, άλλο ένα 20% από την Αλγερία και άλλο ένα 10% από το Αζερμπαϊτζάν.

Ενδεικτό της κατάστασης είναι ότι η Γερμανία καλύπτει το 65% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η Γαλλία το 16%, ενώ μικρότερες χώρες-μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία) είναι πλήρως εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ακόμα και η Πολωνία παίρνει το 50% των απαραιτήτων ποσοτήτων από τη Ρωσία, ενώ, πρέπει να σημειωθεί ότι η Μόσχα μέσω των αγωγών έχει κατορθώσει να «ξεπεράσει» την Ουκρανία, η οποία έχασε σχεδόν 720 εκατομμύρια δολάρια από τέλη διέλευσης.

Δύσκολη η αντικατάσταση

Σημειώνεται, ότι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε προσθέτοντας ότι «οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2».

Ωστόσο, η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο είναι πολύ δύσκολη, καθώς η αντικατάστασή του με LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ ή τα ΗΑΕ είναι πιο δαπανηρή και χρονοβόρα. Για την ώρα πάντως, ο Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές χωρίς κάποια διακοπή, ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Νικολάι Σουλγκίνοφ, δήλωσε ότι αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν στον Nord Stream 2, οι εταίροι της Ρωσίας μπορούν να προσφύγουν δικαστικά κατά της ΕΕ.

Καμία δημοσίευση για προβολή