Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε τα αντίποινα στέλνοντας στο δικαστήριο την τουρκική Τράπεζα Halkbank

Τo αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στέλνει στο δικαστήριο την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε συντονισμένο και εκτεταμένο σχέδιο παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Το παράπτωμα επισύει πρόστιμα δισεκατομμυρίων για την τουρκική κρατική τράπεζα που έχει συνδεθεί προσωπικά με τον Ερντογάν, ενώ ο ίδιος είχε στο παρελθόν πιέσει άμεσα και έμμεσα στο να μην προχωρήσει η έρευνα.

Μετά την ανακοίνωση για το κατηγορητήριο, το χρηματιστήριο της Τουρκίας «απαγόρευσε προσωρινά» τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις σε επτά τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Turkiye Halk Bankasi AS.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη 16/10, ενώ δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το πότε θα αρθεί η απαγόρευση. Αυτή ισχύει και για τις ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες, δήλωσε η Board Capital Board.

Η συνωμοσία αφορούσε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ιράν και την Τουρκία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

«Η συστηματική συμμετοχή της Halkbank στην παράνομη διακίνηση ιρανικών εσόδων πετρελαίου, δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από ανώτερους αξιωματούχους της τράπεζας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός εισαγγελέας Geoffrey Berman στη Νέα Υόρκη. «Η Halkbank θα πρέπει τώρα να απαντήσει για τη συμπεριφορά της αυτή, ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή