Το αργυρό μετάλλιο πήρε η Ελλάδα για το 2018… σε θέματα διαφθοράς

Ακόμα ποιο χαμηλά στην Παγκόσμια Κατάταξη Διαφθοράς κατατάσσεται η Ελλάδα για το 2018 σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International).

Οι αιτίες σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας είναι, η σκανδαλολογία που έχει αναπτυχθεί για την υπόθεση Novartis, αλλά και η τοποθέτηση της κυρίας Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση, που οι υποψήφιοι επενδυτές όλων των χωρών μελετούν προσεκτικά, υποστηρίζει ότι:

1. Η Ελλάδα κατατάσσεται 67η στις 180 χώρες του κόσμου: Βαθμολογήθηκε με 45 μονάδες, έναντι 48 το 2017, σε μία κλίμακα που ξεκινά από το 0 («εντελώς διεφθαρμένη χώρα) και σταματά στο 100 («αδιάφθορη» χώρα). Υποχώρησε κατά 8 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI –Corruption Perception Index), καθώς το 2017 ήταν στην 59η θέση σε σύνολο 180 κρατών.

2. Με 45 βαθμούς, η Ελλάδα κατατάσσεται ως η 2η πιο διεφθαρμένη χώρας της ΕΕ και της Δυτικής Ευρώπης: Χαμηλότερα εμφανίζεται μόνον η Βουλγαρία με 42 βαθμούς (που έπεσε μία μονάδα το 2018) και η Ουγγαρία με 46 (που έχασε 8 βαθμούς σε μία χρονιά λόγω και της ανόδου των λαϊκίστικων κομμάτων στην χώρα).

3. Η σκανδαλολογία και ο διορισμός της κυρίας Βασιλικής Θάνου «βλάπτουν σοβαρά» την εικόνα της χώρας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι:

Η Ελλάδα υποχώρησε τρεις βαθμούς το 2018, αν και ανέβηκε εννέα μονάδες από το 2012. Μια εξήγηση είναι ότι μετά την χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, η χώρα ανέλαβε πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εξισορροπηθούν τα σοβαρά μέτρα λιτότητας.

Το 2018, μια σειρά σκανδάλων υπονόμευσε τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεση της προμήθειας φαρμάκων όπου πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί κατηγορήθηκαν για παρατυπίες.

Επιπλέον, ο πρόσφατος διορισμός του επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για συγκρούσεις συμφερόντων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η διορισθείσα θεωρείται στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Ο διορισμός ουσιαστικά αμφισβητεί την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου.

Η έρευνα του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, για την Ελλάδα, βασίστηκε σε στοιχεία από επιμέρους έρευνες από τους ακόλουθους οργανισμούς:

Economist Intelligence Unit Country Ratings.
Global Insight Country Risk Ratings.
IMD World Competitiveness Yearbook.
PRS International Country Risk Guide.
Sustainable Governance Index (Bertelsmann Foundation).
World Economic Forum EOS.
World Justice Project Rule of Law Index.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή