Το Bloomberg «αδειάζει» πανηγυρικά τον Ερντογάν για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, με άρθρο που έχει πολλές αναγνώσεις

Το Bloomberg «αδειάζει» πανηγυρικά τον Ερντογάν για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, με άρθρο που έχει πολλές αναγνώσεις

Αν και δεν λέγεται ανοιχτά, φαίνεται ότι η Δύση, και ιδίως οι ΗΠΑ αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τα «παιχνίδια» της Τουρκίας, όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άρθρο του Bloomberg «κατακεραυνώνει» την τακτική της Άγκυρας να «παγώσει» προς το παρόν την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, επικαλούμενη ζητήματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (διάβαζε, Κούρδοι), αλλά και για απουσία σεβασμού στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με τίτλο «NATO Shouldn’t Let Erdogan Delay Expansion» (το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιτρέψεις στον Ερντογάν να καθυστερήσει τη διεύρυνση), το πρακτορείο επισημαίνει ότι η σχεδόν ομόφωνη έγκριση ένταξης για την Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, σκόνταψε σε μια και μόνη ανυποχώρητη χώρα που έχει παράλογες απαιτήσεις, την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη διαμάχη και να καλωσορίσει ανεπιφύλακτα τα νέα μέλη του.

Κατανόηση, αλλά μέχρι ενός σημείου

Το άρθρο τονίζει ότι στην τελευταία κρίση εκνευρισμού, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στη Σουηδία να γίνει μέλος της συμμαχίας, λόγω του καψίματος του Κορανίου από ακραίο Δανό ακτιβιστή. Δεδομένου ότι η ένταξη χρειάζεται ομοφωνία, η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να μοχλεύσει την κατάσταση ώστε να εκβιάσει άλλες χώρες-μέλη και κυρίως την Σουηδία, με επίκεντρο το Κουρδικό ζήτημα και τις απαιτήσεις της Άγκυρας για να τεθεί εκτός νόμου το ΡΚΚ.

Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, oι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να σπάσουν αυτό το αδιέξοδο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να καταστήσει σαφές το ότι ναι μεν η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες της για την κουρδική τρομοκρατία, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος των προσπαθειών ενδυνάμωσης του ΝΑΤΟ. Οι δε διαπραγματεύσεις για έκδοση Τούρκων υπηκόων πρέπει να γίνονται απευθείας με την Σουηδία, εκτός πλαισίου διαδικασίας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Πιέσεις για τις 18 Μαΐου

Παράλληλα, τονίζει το άρθρο, οι ηγέτες της Συμμαχίας πρέπει να πιέσουν τον Ερντογάν να εγκρίνει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών το αργότερο στις 18 Μαΐου – συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία αίτησης ένταξης. Αν η Τουρκία επιμείνει στο «όχι» τότε -αναφέρει το άρθρο- το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αντιδράσει, σταματώντας την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονα, καλεί το ΝΑΤΟ να μειώσει την συμμετοχή της Τουρκία σε κοινές ασκήσεις και να περιθωριοποιήσει τον Ερντοηάν κατά την συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η αποπομπή από τη συμμαχία – ένα βήμα άνευ προηγουμένου – θα πρέπει επίσης να είναι στο τραπέζι. Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμης σημασίας για την δυνατότητα αποτροπής του Πούτιν και την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης έναντι μελλοντικών απειλών.

«Ουρές»

Καταλήγει, δε, ότι το μήνυμα που η συμμαχία θα πρέπει να στείλει στην Άγκυρα, οφείλει να είναι σαφές: ένα μέλος της συμμαχίας που βλάπτει εσκεμμένα την ασφάλεια της ομάδας, δεν είναι καθόλου σύμμαχος. Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι το άρθρο δεν προέρχεται από κάποιον αναλυτή ή τρίτο αρθρογράφο, αλλά υπογράφεται από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg, όπερ σημαίνει ότι αποτελεί τη βασική θέση του πρακτορείου για το ζήτημα.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να έχει και μεγάλες «ουρές»: πλέον από πολλές πηγές στην Ουάσινγκτον δεν κρύβεται η δυσαρέσκεια για τη συνολική στάση της Άγκυρας έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία δεν έχει επιβάλλει καμία κύρωση στη Ρωσία, αντιθέτως Ερντογάν και Πούτιν συνεχίζουν να έχουν συνεργασία και το τουρκικό «μπλόκο» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προκαλεί έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό της συμμαχίας, διαταράσσοντας κρίσιμες ισορροπίες.

Τέλος χρόνου με τις εκλογές

Ταυτόχρονα, όσο κι αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν -για γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους- να κόψουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία, αναγνωρίζουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που η Άγκυρα παίζει συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, από τον Καύκασο ως την ανατολική Μεσόγειο, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και οι απειλές κατά της Ελλάδας. Αν στα παραπάνω προστεθεί και ο διαρκώς αυξανόμενος αυταρχισμός του καθεστώτος Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του, η ανοχή στα καμώματα της Τουρκίας λογικά φθάνει στο τέλος της.

Υπό αυτό το πρίσμα, το άρθρο μπορεί να θεωρηθεί και ως μια «τροχιοδεικτική βολή» για τον Ερντογάν: είναι κατανοητό ότι οι τουρκικές εκλογές επηρεάζουν κάποιες στάσεις και αποφάσεις, ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν και, αν μετά την κάλπη δεν υπάρξει εξέλιξη, τουλάχιστον στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν συνέπειες και θα είναι σοβαρές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή