Πως η Eurobank έσωσε τον εαυτό της και η Fairfax πήρε το μαγαζί αναλύει το Bloomberg

“Η Eurobank Εργασίας SA δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας μια κρατική διάσωση. Παρουσίασε ένα σχέδιο πώλησης περίπου 7 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων και τη συγχώνευση με ένα fund ακίνητης περιουσίας”, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε  δημοσίευμα του για την ελληνική τράπεζα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η τράπεζα θα συγχωνευθεί με το ταμείο ακινήτων Grivalia Properties REIC για να δημιουργήσει μια νέα επιχείρηση με την επωνυμία Eurobank, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Eurobank αναζητά τη δική της λύση σε ένα βουνό από κακό χρέος ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται για να βρει μια εθνική προσέγγιση για την επιτάχυνση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων, αναφέρει το πρακτορείο. Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα μελετούν λύσεις που περιλαμβάνουν την παροχή κρατικών εγγυήσεων και την ελάφρυνση των πληρωμών για τους δανειολήπτες.

“Η συγχώνευση είναι ισοδύναμη με μια επιδέξια ανακεφαλαίωση για τη Eurobank, όχι σε μετρητά αλλά σε ακίνητα”, γράφει σε σημείωμα στους πελάτες του ο κ. Θανάσης Δρογκόσης, επικεφαλής της εταιρίας Παντελάκης Securities με έδρα την Αθήνα. Η συμφωνία, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, θα οδηγήσει σε “ταχύτερη επούλωση του ισολογισμού”, ανέφερε.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Eurobank θα διατηρήσει το μεγαλύτερο μερίδιο των τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ οι πρώτες ζημίες θα βαρύνουν τους μετόχους της Eurobank.

Η συμφωνία θα βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) στο 15% περίπου επί του συνόλου των δανείων μέχρι το τέλος του 2019 από το σημερινό 39%, και στη συνέχεια σε μονοψήφια μέχρι το 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Το σχέδιο για τα επισφαλή δάνεια της Eurobank είναι ένα θετικό βήμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη αντοχή και αξία, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg.

Η Fairfax Financial Holdings Ltd., η οποία κατέχει σήμερα το 18% της Eurobank και το 51% της Grivalia, θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος στη νέα τράπεζα με ποσοστό 33%.

Περισσότερα νέα,ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή