Το Brexit χτυπάει την πόρτα των αγγλικών πανεπιστημίων, μειώνοντας του Ευρωπαίου φοιτητές

Το ενδεχόμενο ενός Brexit χτυπάει την πόρτα των αγγλικών πανεπιστημίων, μειώνοντας τον αριθμό των Ευρωπαΐων που θα επέλεγαν ένα από αυτά για να κάνουν τις σπουδές τους.

Σύμφωνα με το Russell Group, που αντιπροσωπεύει 24 κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών μειώθηκε κατά 5%, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός όσων επέλεξαν ένα από αυτά για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στον τομέα της έρευνας υποχώρησε κατά 9%.

Αυτό θα επηρεάσει, όπως υποστηρίζει  η ΠΟΦΕΝ – Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων) , μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων και Κυπρίων φοιτητών, οι οποίοι θα είχαν ή έχουν ως σκοπό να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία λόγω αβεβαιότητας, ακόμα και αν τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τους Ευρωπαίους φοιτητές έως και το 2020, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Αναλυτικότερα, η ΠΟΦΕΝ, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι Έλληνες και οι Κύπριοι αλλά κι όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φοιτητές, είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς πολίτες κι ως εκ τούτου τους χορηγούνταν δάνεια με χαμηλά επιτόκια σε αντίθεση με τους φοιτητές εκτός ΕΕ που θεωρούνταν διεθνείς φοιτητές, «international students».

Επομένως, κάποιες από τις βασικές αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι ο αποκλεισμός από τα προνόμια των φοιτητικών δανείων αλλά κι η αύξηση των διδάκτρων κατά 30% έως 40%. Όπως είναι, λοιπόν, φυσικό θα δυσκολέψει η φοίτηση των Ελλήνων και Κυπρίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

.

Καμία δημοσίευση για προβολή