Το χαβά του ο Ερντογάν: Νέες απειλές κατά της Ελλάδας παρά το νέο “χαστούκι” από τις ΗΠΑ. Η Αθήνα επιμένει “υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου”

Ερντογάν καταπέλτης

Τρία στοιχεία σηματοδότησαν χθες τις εξελίξεις που προκαλεί η  επιθετικότητα της Άγκυρας: Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην υπογραφή του Τουρκολιβυκού μνημονίου, η νέα επίθεδη Ερντογάν στην Ελλάδα και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Αμερικανούς βουλευτές τους οποίους ενημέρωσε για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Με νέα παρέμβασή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “τραβάει το αυτί” στην Άγκυρα – κατ’ άλλους “χαστούκισε” τον Ερντογάν – και “νουθετεί” ,με νόημα, την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, τονίζοντας ότι:

  • Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η υπογραφή του «μνημονίου» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ. Αντιθέτως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο εντός, όσο και εκτός Λιβύης.

Είχε προηγηθεί η άμεση αντίδραση της Αιγύπτου, με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Το Κάιρο αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του νέου μνημονίου.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή

Η Ελλάδα -όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ- έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ  παράλληλα, διατηρεί -όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας- δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Υπογραμμίζεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 -στο οποίο στηρίζεται η νέα συμφωνία- είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, κανένας δεν έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του «μνημονίου» εκείνου είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η επίθεση της ημέρας από τον Ερντογάν

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

  • «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Απέναντι σε ποιον; Εναντίον της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού. Για να συμπληρώσει «ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα, ό,τι χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

“Υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου”

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. Τόνισε, δε, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

Η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επισήμανε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα, εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή