Το “χορό” τιτλοποιήσης των “κόκκινων δανείων” ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς – Τι έχουν συμφωνήσει η τέσσερις συστημικές τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Δημόσια πρόταση για την Attica Group - Στα 1,855 ευρώ

Τη διαδικασία τιτλοποίησης των “κόκκινων δανείων’, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα άνοιξε τα virtual rooms για το χαρτοφυλάκιο Phoenix που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ και θα είναι η πρώτη τιτλοποίηση που θα ενταχθεί στο σχέδιο “Ηρακλής”.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αποσκοπεί στη μείωση των κόκκινων δανείων στα 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 από τα 24 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019 και κάτω από 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Phoenix αναμένονται τον Απρίλιο και με βάση τον προγραμματισμό το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης που θα εκδοθεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση μέσω του Ηρακλή, ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Οι Τέσσερις συστημικές τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 28% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα μετατίθεται για τα τέλη του μήνα το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 80% της Cepal καθώς και το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης καταγγελμένων κυρίως δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ  της Alpha Bank.

Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς αφενός υπάρχει ακόμη πληροφοριακό υλικό, που δεν έχει τεθεί στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επενδυτών μέσω του Virtual Data Room και αφετέρου υπάρχουν οι δυσκολίες, που προκαλεί η επιδημία του κοροναϊού. Ως ημερομηνία υποβολής ενδεικτικών προσφορών είχε οριστεί η 9η Μαρτίου.

Στόχος της Alpha Bank για την επόμενη διετία 2020-22 είναι η μείωση του ρίσκου της κατά 70 μονάδες βάσης και το δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κάτω του 10%.

Η μικτή λογιστική αξία των προς τιτλοποίηση δανείων της Alpha Bank ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια από όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων καθώς και ανεξασφάλιστα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Για τον παραπάνω λόγο συστάθηκαν πέντε οχήματα ειδικού σκοπού ( SPVs), στα οποία μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν.

Τέλος η Eurobank είχε υποβάλει στις 25 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Οικονομικών δύο αιτήσεις για την ένταξη τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων τα οποία πωλούνται με τη μορφή ομολόγων σε funds – στο σχέδιο “Ηρακλής” με τις αιτήσεις η τράπεζα ζητεί την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο, συνολικού ύψους 1,655 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η Eurobank, «έχοντας εκπληρώσει όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών δύο (2) αιτήσεις σύμφωνα με τον ν. 4649/2019 (ΦΕΚ Α’ 206/16.12.2019) για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» των τιτλοποιήσεων Cairo Ι και Cairo ΙΙ. Τα αιτήματα αφορούν στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €1.655 εκ. Η αίτηση για το Cairo ΙΙΙ θα ακολουθήσει, τις επόμενες εβδομάδες».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή