Τράπεζες: Το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, με φόντο τη νέα πρόκληση της πανδημίας.

Τράπεζες: Το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων ανάλογα και με το σημείο εκκίνησης κάθε τράπεζας –η Eurobank έχει επιτύχει τον στόχο στο τέλος της χρήσης του 2021– αναμένεται να επιτευχθεί έως τα μέσα του 2022 από την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα και έως τα τέλη του χρόνου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τράπεζες επιτάχυναν στην εκπνοή του χρόνου την προσπάθεια μείωσης του αποθέματος των κόκκινων δανείων, κλείνοντας «με συνοπτικές διαδικασίες» συναλλαγές ύψους 25 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων, αλλά η απόσταση που τις χωρίζει από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο δεν έχει ακόμη διανυθεί πλήρως.

Ακόμη και αν τα επιχειρησιακά πλάνα για την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους τηρηθούν κατά γράμμα, ο μέσος όρος του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι τριπλάσιος σχεδόν του μέσου ευρωπαϊκού όρου, που σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA διαμορφώνεται στο 2,2% (στοιχεία α΄ εξαμήνου 2021).

Οι τράπεζες και τα κρατικά προγράμματα στήριξης 

Επιπλέον οι τράπεζες στηρίζουν ένα σημαντικό μέρος του εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου τους –υπολογίζεται στα 8-9 δισ. ευρώ– στα κρατικά προγράμματα στήριξης («Γέφυρα» 1 και 2) με συνέπεια, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές, η επίπτωση των συνεπειών της πανδημίας να μην έχει αποτυπωθεί ακόμη στους ισολογισμούς τους.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής,  εκτιμούν ότι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγηση της κρατικής εγγύησης εξασφαλίζουν την παραμονή αυτών των δανείων σε καθεστώς εξυπηρέτησης μεσοπρόθεσμα.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι τα δάνεια αυτά δεν θα αφήσουν πίσω τους τη «σκόνη» της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και αυτό γιατί οι δεσμεύσεις που έχουν προβλεφθεί για τα προγράμματα «Γέφυρα» 1 και 2, υποχρεώνουν όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν κάνει χρήση της κρατικής στήριξης, να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην υποχρέωση να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, για ένα τουλάχιστον χρόνο μετά τη λήξη της επιδότησης που παίρνουν από το κράτος.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση και να χάσουν το όφελος που είχαν από τα δύο προγράμματα.

Εντούτοις, δεδομένης και της επιμονής της πανδημίας, η προοπτική ένα τμήμα αυτών των δανείων να κοκκινίσει δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξέλιξη που θα αποτελούσε και ένα μικρό πισωγύρισμα για τις τράπεζες.

Ο κίνδυνος αυτός ενδέχεται να τις υποχρεώσει να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις εντός του 2022, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία της οικονομίας, υπονομεύοντας αφενός τον στόχο να διατηρηθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και αφετέρου να στηριχθεί η κερδοφορία.

Η Πειραιώς

Τη μεγαλύτερη προσαρμογή πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς, που ολοκλήρωσε στην εκπνοή του χρόνου την τιτλοποίηση Sunrise II, αξίας 2,7 δισ. ευρώ, τη συμφωνία με την Blantyre Capital (συναλλαγή Mayfair) για την ανάθεση της διαχείρισης συμμετοχών της τράπεζας και την πώληση χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων μεικτής λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ στην Davidson Kempner (συναλλαγή Dory), επιτυγχάνοντας τη μείωση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 5 δισ. ευρώ – από 22,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Το στοκ των κόκκινων δανείων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Sunrise 3 (αξίας 800 εκατ. ευρώ), των πωλήσεων άλλων δύο χαρτοφυλακίων συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και οργανικών κινήσεων και διαγραφών.

Στόχος είναι ο μονοψήφιος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων 7% στα τέλη του 2022.

Alpha Bank

Στην εκπνοή του χρόνου η Alpha Bank ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Cosmos αξίας 3,4 δισ. ευρώ και ανακοίνωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου Orbit αξίας 1,3 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας).

Μετά την ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών η τράπεζα θα έχει πετύχει μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων άνω των 14 δισ. στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών, μαζί με τη μεγάλη τιτλοποίηση Galaxy.

Το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από 8,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 θα μειωθεί στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους (μετά και την πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο) και στόχος είναι στο τέλος του 2022 το απόθεμα των NPEs να περιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ και στο 1,1 δισ. ευρώ έως το 2024.

Αντίστοιχα ο δείκτης NPEs του ομίλου θα διαμορφωθεί στο 6% μετά και την ολοκλήρωση της συναλλαγής στην Κύπρο (project Sky) από 13% το 9μηνο του 2021 και στόχος είναι να υποχωρήσει στο 2% το 2024.

Η Eurobank

Στο 7,3% μειώθηκε ήδη από τα τέλη του 2020 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για τη Eurobank, δίνοντας στην τράπεζα και το προβάδισμα των εξελίξεων, καθώς εντός του Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Mexico ύψους 3,2 δισ. σε όρους λογιστικής αξίας, επιτυγχάνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 2,9 δισ. ευρώ.

Η Εθνική

Στις μεγαλύτερες συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν εντός του Δεκεμβρίου περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier από την Εθνική Τράπεζα λογιστικής αξίας 6 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή επιτρέπει στην τράπεζα να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 11,8%, ενώ εντός του α΄ εξαμήνου αναμένεται μια δεύτερη τιτλοποίηση ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή