«To Clawback διαλύει κάθε έννοια επιχειρηματικότητας» τόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων σε εκδήλωση της ΠΕΦ

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας

 

«Η φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας έχει την πεποίθηση ότι πρέπει όλοι να μοχθήσουμε για μια  Ελλάδα οικονομικά και εθνικά ανεξάρτητη, με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους, μια Ελλάδα πρωτοπόρα σε γνώση  και τεχνολογίες» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων στην ετήσια εκδήλωση της κοπής της πίτας, ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου, επιχειρηματιών και εργαζομένων στον κλάδο.

«Αυτό, είπε, απαιτεί ισχυρή παραγωγική βάση, δυνατή ελληνική παραγωγή. Δυνατές βιομηχανίες που ερευνούν, καινοτομούν, παράγουν, εξάγουν.

Μια οικονομία με αυτάρκεια σε στρατηγικούς τομείς, που αξιοποιεί τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της, που χρησιμοποιεί συνειδητά τα προϊόντα που η ίδια παράγει, που δεν εξαρτάται μονομερώς από τις εισαγωγές.

Απαιτούνται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, επιλογή κλάδων που εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και πλάνο ενεργειών άμεσα. Χθες.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζεται ως  αναπτυξιακός κλάδος με σημαντική προσφορά στην οικονομία, δημιουργώντας οικονομική προστιθέμενη αξία.

Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τον Έλληνα ασθενή με ποιοτικά και ταυτόχρονα οικονομικά φάρμακα.

Διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών και την επάρκεια σε ένα εθνικά κρίσιμο προϊόν – κοινωνικό αγαθό.

Το 2019 αποτελεί την πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία στη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών –και στην υγεία.

Η φαρμακοβιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει, έχει στηρίξει παρά το μοναδικά αντίξοο περιβάλλον που δημιούργησαν οι λανθασμένοι χειρισμοί των περασμένων δεκαετιών και της Τρόικας.

Όμως τώρα είμαστε σε ένα μοναδικό σταυροδρόμι.

Από την μια πλευρά έχουμε ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες που έχουν σχέδια, όρεξη, στρατηγική, εξειδίκευση. Θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, να επενδύσουμε εδώ, θέλουμε με έδρα την Ελλάδα και με ελληνικά χέρια να παράγουμε για όλο τον κόσμο

Από την άλλη, έχουμε ένα καταστροφικό οικονομικό πλαίσιο για όσους προμηθεύουν το σύστημα με φάρμακα καλύπτοντας τις ανάγκες του Έλληνα ασθενή. Και αυτό είναι εντονότερο κυρίως για τις εγχώριες παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες.

Αυτό το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει. Τι πρέπει να γίνει;

Περισσότερα σε λέξεις

 

-Να συνειδητοποιήσουν το Υπουργείο Οικονομικών και η Πολιτεία το μέγεθος του προβλήματος: To Clawback διαλύει κάθε έννοια επιχειρηματικότητας.

-Βγάζει από την αγορά εκατοντάδες παλιά φάρμακα.

-Δημιουργεί νέα γενιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Η συσσώρευση χρέους δεν αντιμετωπίζεται, δεν ανατρέπεται. Η διάλυση του εγχώριου παραγωγικού ιστού δεν θα είναι προσωρινή όπως είναι -τουλάχιστον θεωρητικά – το Clawback αλλά μόνιμη.

-Και πρέπει να τονιστεί ότι άλλο η αντοχή κάποιων πολυεθνικών με 30 δις ετήσιο τζίρο και άλλη η αντοχή ελληνικών βιομηχανιών»

Στη συνέχεια ο κ. Τρύφων εξήγησε τι ζητά η φαρμακοβιομηχανί από την Πολιτεία:

-Κονδύλια ώστε να καλυφθούν εμβόλια, καλυφθούν οι ανασφάλιστοι από κοινού με την Πολιτεία, καλυφθούν οι ανάγκες σε ειδικές νέες θεραπείες-

-Σωστότερη κατανομή του Clawback ανάλογα με την τιμή και τη συμμετοχή κάθε φαρμάκου στην αύξηση της δαπάνης

-Έκπτώσεις από το Clawback με βάση δείκτη εγχώριας προστιθέμενης αξίας

-Ένα πιο δίκαιο σύστημα που θα διασφαλίζει την παραμονή οικονομικών φαρμάκων στο σύστημα. Όχι επιλεκτικές μειώσεις μόνο στα φθηνά φάρμακα.

-Γρήγορη υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μέτρων , μία δυναμική πολιτική Γενοσήμων με κίνητρα σε επαγγελματίες και ασθενείς, έλεγχο της συνταγογράφησης.

Σας περιγράφω την πολύ δύσκολη σημερινή πραγματικότητα, κατέληξε, για ένα κλάδο που καλύπτει ασθενείς, που ερευνά, παράγει, εξάγει.

Επίσης, προσεγγίζουμε ένα πλαίσιο φυγής προς τα εμπρός. Αυτό που απαιτείται είναι σήμερα, τώρα, ένα τριετές πλάνο συμφωνίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας από το 2019.

Να κοστολογηθεί για να φύγουμε επιτέλους από φαύλο κύκλο υποχρηματοδότησης και ύφεση.

Για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά προς όφελος των ασθενών των Ελλήνων εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή