Το δια βίου αποκλεισμό από τα γήπεδα των ομάδων που “προκαλούν” το κοινό αίσθημα μελετούν FIFA και UEFA

Το φαινόμενο των ρατσιστικών συμπεριφορών μέσα στα γήπεδα επιχειρεί να αντιμετωπίσουν οι FIFA και UEFA.

Την περασμένη εβδομάδα η κίνηση των Τούρκων διεθνών να χαιρετήσουν στρατιωτικά μετά την νίκη τους με 1-0 επί της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2020, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία φιλάθλων, ποδοσφαιριστών και παραγόντων, τάχθηκε κατά την συγκεκριμένης επιλογής, η οποία εμπεριέχει σαφές υπονούμενο στήριξης και συμπαράστασης στους Τούρκους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου κατοικούν κατά κύριο λόγο, Κούρδοι.

Μάλιστα η UEFA είπε μέσω αξιωματούχων της, ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τιμωρίας της τουρκικής εθνικής ομάδας.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις αυτές άφησαν αδιάφορους τους Τούρκους διεθνείς, οι οποίοι αμέσως μετά την ισοφάριση σε 1-1 στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Γαλλία για την ίδια διοργάνωση, επανέλαβαν παρόμοια συμπεριφορά.

Μόλις ο Καάν Αϊχάν ισοφάρισε, Τούρκοι ποδοσφαιριστές συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ και σηκώνοντας το δεξί χέρι χαιρέτησαν στρατιωτικά, σε μία εικόνα που έκανε τον γύρο του πλανήτη μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Άλλο πρόσφατο περιστατικό ήταν αυτό που έλαβε χώρα στο Βουλγαρία – Αγγλία, όπου ακροδεξιοί Βούλγαροι οπαδοί χαιρετούσαν ναζιστικά και επιτέθηκαν ρατσιστικά στους μαύρους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Αγγλίας.

Πλέον η FIFA, βλέποντας τέτοια φαινόμενα, ενεργοποιείται με τον πρόεδρο, Τζιάνι Ινφαντίνο να προτείνει το μέτρο του δια βίου αποκλεισμού από τα γήπεδα.

«Τόσες φορές λέμε ότι δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και να καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στο άθλημα μας, όπως κάνουμε και στην κοινωνία.

[more]

Θα χρειαστούμε την υποστήριξη των δημοσίων Αρχών για να μας βοηθήσουν στο να εντοπίσουμε και να τιμωρήσουμε τους ενόχους, αλλά ίσως χρειαστεί επίσης να σκεφτούμε παραπάνω για το τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα.

Όταν προωθήσαμε τη διαδικασία τριών βημάτων το 2009 όταν βρισκόμουν στην UEFA και έκανα τους κανονισμούς ακόμα πιο δύσκολους λίγα χρόνια αργότερα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι τόσο σύντομα θα έπρεπε πάλι να σκεφτούμε πώς να καταπολεμήσουμε αυτήν την “ασθένεια” που φαίνεται να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο σε ορισμένα μέρη του κόσμου», σχολίασε αρχικά και πρόσθεσε αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής:

«Καλώ όλα τα όργανα διοίκησης του ποδοσφαίρου να συμμετάσχουν μαζί μας και να σκεφτούμε μαζί νέους, ισχυρότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους για την εξάλειψη του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο.

Για αρχή, προτείνω όλοι οι διοργανωτές των θεσμών να θεσπίσουν κανονισμούς που προβλέπουν απαγόρευση ζωής από τα γήπεδα για εκείνους που κρίνονται ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς σε ποδοσφαιρικό αγώνα και στη συνέχεια, η FIFA μπορεί να επιβάλει τέτοιες απαγορεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή