“Το δίκαιο γίνεται πράξη” κουτσουρεμένα και όχι για όλους - Επιλεκτική η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά

Χαμένοι στη μετάφραση οι βουλευτές καλούνται να συζητήσουν το πολυνομοσχέδιο στα … αγγλικά

Με μια επιλεκτική “πολιτική βούληση” η κυβέρνηση κατέθεσε το βράδυ (07/11) στη Βουλή τροπολογία που αφορά  στα υπόλοιπα αναδρομικά ενστόλων και δικαστικών (πέραν όσων είχαν ήδη δοθεί το 2014) και συμπεριλαμβάνουν επίσης πανεπιστημιακούς, ιατρούς του ΕΣΥ και τα μέλη των κρατικών ορχηστρών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και συνταξιούχους ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχει δηλώσει ότι δεν θα δοθούν αναδρομικά για… “λόγους δημοσίου συμφέροντος”.

Τα αναδρομικά αυτά δίνονται σε εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012, από την 1η-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει ειδικών μισθολογίων.

Τα κουτσουρεμένα αναδρομικά

Ωστόσο, τα αναδρομικά που θα καταβάλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε, περιορίζεται τελικά στην περίοδο 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους ενστόλους, από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 για τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές και τους μουσικούς των Κρατικών Ορχηστρών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην περίοδο 13-11-2014 έως 31-12-2016 για τους ιατρούς ΕΣΥ.

Επίσης, προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών και στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για όσο χρόνο ήταν εν ενεργεία την περίοδο από 1-8-2012 έως και 30-6-2014.

Σε όλες τις περιπτώσεις καταβολής αναδρομικών στους εν ενεργεία επαναλαμβάνεται η φράση πως «προσωπικές διαφορές δεν επηρεάζονται από την καταβολή των αναδρομικών». Και για τους συνταξιούχους διευκρινίζεται πως η καταβολή των αναδρομικών δεν επηρεάζει το ύψος καταβαλλόμενων συντάξεων που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό και την περικοπή που προβλέπει το άρθρο 14 του ν. 4387/2016.

Η τροπολογία προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους αυτών των κατηγοριών, για περιόδους αντίστοιχες που θα τις λάβουν και οι εν ενεργεία. Δηλαδή τα αναδρομικά θα καλύπτουν:

-την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους αποστράτους

-την περίοδο από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και μουσικούς κρατικών ορχηστρών

-την περίοδο από την 13η-11-2014 έως την 31η-12-2016 για τους συνταξιούχους ιατρούς του ΕΣΥ

-την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 30η-6-2014 για τους συνταξιούχους δικαστικούς και τους συνταξιούχους του ΝΣΚ.

Το σχόλιο του economico.gr

Όπως αναφέρεται στο σχόλιο του Θοδωρή Καλούδη, o πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη δίκαιη επιστροφή των αναδρομικών σε κατηγορίες πολιτών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δήλωσε: «Προχωράμε δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς».

Και τόνισε: «είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης».

Συμβαίνει όμως στην κοινωνία μας να υπάρχουν και εκατομμύρια άλλοι πολίτες – και κυρίως τα «περήφανα γηρατειά» – που έχουν υποστεί την ίδια ακριβώς αδικία. Και μάλιστα υπάρχουν επίσης δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Αλλά γι’ αυτούς τους πολίτες ο αρμόδιος Κύριος Πετρόπουλος δήλωσε ότι δεν θα πάρουν τα αναδρομικά τους «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Για τους πολίτες αυτούς, λοιπόν, δεν υπάρχει η «πολιτική βούληση» της κυβέρνησης, παρά τη «νομική δέσμευση» που υποχρεούται να εφαρμόσει. Και προφανώς δεν υφίσταται  «ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς». Συνεπώς δεν φαίνεται να θεωρεί ο πρωθυπουργός «επιλογή του» να προχωρήσει στην«αποκατάσταση της αδικίας» που ταλαιπωρεί εκατομμύρια έλληνες και κυρίως τους συνταξιούχους.

Διαβάστε επίσης:
Το δίκαιο γίνεται πράξη αλλά όχι για τους πολλούς… (σχόλιο του Θοδωρή Καλούδη)