Το δίλημμα Μητσοτάκη για τη σκευωρία της Novartis. Η εξεταστική Επιτροπή και η στάση ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Διευρύνονται και αυξάνονται καθημερινά οι πιέσεις από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης προς το Μέγαρο Μαξίμου για σε βάθος διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες «στήθηκε», όπως αναφέρουν γαλάζια στελέχη, η «σκευωρία» της Νovartis.

Και όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής παραμένει ανοικτό, αν και η τελική απόφαση είναι στα χέρια του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνυπολογίσει τα κέρδη και τις ζημιές από την δημιουργία ενός «τοξικού» πολιτικού κλίματος σε μία χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει την προσοχή της σε κρίσιμα ζητήματα, ορισμένα εκ των οποίων, μάλιστα, πλην της κοινωνικής ηρεμίας, απαιτούν και συναινέσεις με την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός  κ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ απέφυγε να τροφοδοτήσει τη σχετική συζήτηση, αρκούμενος να τονίσει ότι όλα κρίθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον ίδιο και στη ΝΔ για να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά.

«Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο ερώτημα εάν θα γίνει εξεταστική. «Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες».
«Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πως στήθηκε αυτή η σκευωρία αυτό πάλι αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή» συνέχισε. «Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Εάν προκύψει κάτι, αν κάποιος φάκελος έρθει στη Βουλή προς περαιτέρω διερεύνηση, θα μπορώ να σας απαντήσω και πιο συγκεκριμένα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν καθημερινά τα κορυφαία και άλλα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που καταγγέλλουν ανοικτά την κυβέρνηση Τσίπρα ότι έστησε μια σκευωρία για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ η κατάθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, που χωρίς να ονοματίσει το στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης επανέλαβε, τις καταγγελίες του, πως το συγκεκριμένο πρόσωπο επιχειρούσε να παρέμβει στη δικαιοσύνη και ειδικά στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς, έβαλε και πάλι “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό.

Το κλίμα αυτό αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω από τη στιγμή που θα διαβιβαστούν στη Βουλή οι καταγγελίες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πλην του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, άλλωστε, και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατονόμασε τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως «Ρασπούτιν» αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ως αρχιτέκτονες της «πολιτικής σκευωρίας».

Την προοπτική της εξεταστικής επιτροπής προκρίνει και η Χαριλάου Τρικούπη και οι πληροφορίες εμφανίζουν την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά έτοιμη να πάρει θέση στο «πολιτικο-δικαστικό πόκερ» που θα διαδραματιστεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν η πλειοψηφία να επιχειρήσει την ίδια χρονική στιγμή  με την κατάθεση  του προσχεδίου  του προϋπολογισμού να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Κατά ορισμένες πηγές, μάλιστα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο θέμα κατά την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας με τη σειρά του να παρέμβει στο κλίμα κάνοντας λόγο για σχέδιο «αποπροσονατολισμού» της κοινής γνώμης από «κρυφά μέτρα» ή περικοπές που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για να της βγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του κ. Σαμαρά, στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν διαρκώς πως ο σεβασμός στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Κινούνται στη λογική πως δεν μπορεί οι ίδιοι δικαστικοί λειτουργοί τη μια μέρα να είναι σκευωροί και την άλλη μέρα να είναι άξιοι συγχαρητηρίων επειδή έθεσαν στο αρχείο συγκεκριμένες υποθέσεις.

Προς ώρας, το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση της Novartis θα απασχολήσει για καιρό την πολιτική σκηνή, αφού επιπρόσθετα, εκκρεμεί και το ερώτημα αν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Καμία δημοσίευση για προβολή