Έκθεση κόλαφος της Βουλής: Εμφανίζουν υπέρ – πλεόνασμα γιατί στεγνώνουν τα νοικοκυριά

 

Οσο υψηλότερο εμφανίζει η κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο περισσότεροι είναι τα χρήματα που αφαιρούνται από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Αυτό αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, υπό το νέο συντονιστή του καθηγητή καθηγητή Φραγκίσκο Κουτεντάκη, ο οποίος είναι κυβερνητική επιλογή.

Πονάει το υπερ – πλεόνασμα

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Έκθεση για το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού:

“Η καλύτερη του αναμενομένου πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για τρίτο συνεχόμενο έτος αποτελεί θετικό μήνυμα για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας”, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, τονίζει πως “όσο υψηλότερο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο περισσότεροι είναι οι πόροι που αφαιρούνται από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας”.

Ασφυκτιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

“Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση είχε σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τους πολίτες της χώρας”. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά ασφυκτιούν υπό τα χρέη των 130 δισ. ευρώ προς το Κράτος, αναφέρει η έκθεση.

[more]

“Διπλωματικές” παρενέσεις προς Μαξίμου

Αναφερόμενη η έκθεση στο τι πρέπει να γίνει με αυτή την τακτική, αναφέρει:

“Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές πλευρές της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης θα πρέπει να τεθούν ανοιχτά στον δημόσιο διάλογο και να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα αφενός στην ανάγκη βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αφετέρου στην ανάγκη στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας”.

Τι ζητούν οι δανειστές για το χρέος

Ωστόσο διατυπώνεται και η ασάφεια που επικρατεί στο θέμα της  ελάφρυνσης του χρέους, 3 μήνες πριν την έξοδο από πρόγραμμα χρηματοδότησης. Και αυτό επειδή  οι δανειστές απαιτούν προϋποθέσεις και αξιολογήσεις προκειμένου να  προσφέρουν διαδικασίες ελάφρυνσης του χρέους. Σε ένα τέτοιο κλίμα ασάφειας, οι επενδυτές θα ζητήσουν υψηλότερα επιτόκια, αναφέρεται, εκτιμώντας το ρίσκο να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα

Θα έχουμε “νέο πλαίσιο εποπτείας”

“Η ολοκλήρωση του προγράμματος και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από τους θεσμούς θα οδηγήσουν στον καθορισμό ενός νέου πλαισίου εποπτείας της χώρας. οι ακριβείς όροι θα καθοριστούν από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες” τονίζεται στην έκθεση.

Πολιτική με ευρύτερη συναίνεση

Η Γνώμη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι ότι «θα χρειαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής που εκ των πραγμάτων θα υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης. Συνεπώς, τα βασικά του στοιχεία θα πρέπει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ελάχιστη συναίνεση».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θεωρεί προτεραιότητα μιας τέτοιας στρατηγικής την διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας με την έννοια της μέγιστης προσοχής, υπευθυνότητας και διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Με δυό λόγια

Μπορεί να έκανε lifting στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και να όρισε συντονιστή  ένα δικό της στέλεχος η κυβέρνηση (τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου) τα συμπεράσματα όμως παραμένουν δυσάρεστα για όσους προτιμούν την προπαγάνδα από την αλήθεια.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή