Το δημόσιο “σαμποτάρει” τα γενόσημα στα φαρμακεία

Δώρο «άδωρο» είναι το κίνητρο για την προώθηση των γενοσήμων από τα φαρμακεία, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, καθώς από το σύνολο των φαρμακείων που έφτασαν το στόχο των πωλήσεων τα έτη 2017-2019 οφείλονται από την πολιτεία 6,2 εκ. ευρώ, για τα οποία οι φαρμακοποιοί βρίσκονται ακόμη σε αναμονή.

Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, που εφαρμόζει το Ινστιτούτο του Συλλόγου, ΙΔΕΕΑΦ.

Ο κ. Βαλτάς, έκανε λόγο για κίνητρα «στα χαρτιά» σχετικά με την προσπάθεια ενίσχυσης της διείσδυσης των γενοσήμων, και με αφορμή το τέλος 0,8% που επιβάλλεται στα φαρμακεία ως αντικίνητρο για τα πρωτότυπα σκευάσματα που πωλούνται από τα φαρμακεία, σημείωσε ότι δεν ευθύνεται ο κλάδος για τη συνταγογράφηση.

Ελλείψεις φαρμάκων

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου στη μεταμνημονιακή εποχή, ο κ. Βαλτάς μίλησε για τις ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες αποτελούν καθημερινό πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς. Σημείωσε πως αναγκάζονται να αναζητούν συνεχώς εναλλακτικές λύσεις για να καλύψουν την έλλειψη ή επιδίδονται σε κυνήγι αναζήτησης των φαρμάκων που λείπουν.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε το πρόβλημα μείωσης των τιμών σε κάποια σκευάσματα, που είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρσή τους από την αγορά, για να τονίσει ότι εξαιτίας των ελλείψεων σε πολλές δραστικές, οι φαρμακοποιοί οδηγούνται στην παρασκευή γαληνικών φαρμάκων. Και πρόσθεσε ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για τις ελλείψεις.

Ακριβά φάρμακα

[more]

Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί με την αναμονή των ασθενών σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα σημεία διανομής του Δημοσίου για την παραλαβή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), ο κ. Βαλτάς επανέλαβε τη θέση του ΠΦΣ για διάθεση των φαρμάκων αυτών μέσω των φαρμακείων, και τάχθηκε εναντίον της «λύσης» με μεταφορά από courier. Υπογραμμίζοντας ότι τα φάρμακα δίνονται «δια χειρός φαρμακοποιού», για να ενημερώνεται ο ασθενής για το φάρμακό του, σημείωσε ότι «δεν διασφαλίζεται η ψυχρή αλυσίδα στις παραδόσεις φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές». Και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα ευτυχώς, έχουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο φαρμακείων – 11.500 φαρμακεία που αντιστοιχούν 1.030 κάτοικοι ανά φαρμακείο.

ΜΗΣΥΦΑ

Αναφερόμενος στα ΜΗΣΥΦΑ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ σημείωσε πως ο Σύλλογος είχε προειδοποιήσει για αυξήσεις με την απελευθέρωση της τιμής τους και σημείωσε πως στη διετία, οι χονδρικές τιμές τους διπλασιάστηκαν, ενώ έγινε προσπάθεια στη λιανική, για συγκράτηση των αυξήσεων. Όμως τόνισε ότι «πρέπει τα ΜΗΣΥΦΑ να έχουν τιμή διαχείρισης, όπως η θετική λίστα, ώστε να ελέγχεται και η χονδρική και η λιανική τιμή τους».

Ωράριο – ιδιοκτησιακό – συνενώσεις

Εκφράζοντας την ικανοποίηση των φαρμακοποιών για την επίλυση του θέματος του διευρυμένου ωραρίου με τον περιορισμό λειτουργίας τους ως τις 9 μ.μ. και τη δέσμευση των συλλόγων για κάλυψη των αναγκών από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, επόμενο ζήτημα είναι η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αδιανόητο ένας επιχειρηματίας να έχει μέχρι και 10 άδειες φαρμακείου, όταν στη Γερμανία δεν ξεπερνούν τις τρεις.
Παράλληλα έθεσε θέμα κινήτρων για την προώθηση συγχωνεύσεων και συνενώσεων φαρμακείων.

Υπηρεσίες ΠΦΥ

Με δεδομένη την ευκολία πρόσβασης των ασθενών στο φαρμακείο, ο κ. Βαλτάς, αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΠΦΣ για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που αφορούν την προώθηση του εμβολιασμού, ιδίως του αντιγριπικού, αλλά και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πηγή: Healthmag.gr

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή