Το ΔΝΤ δίνει εύσημα στην Ελλάδα, αλλά μειώνει την ανάπτυξη για το 2022 και λέει «όχι» σε νέες φοροαπαλλαγές

Ελαφρώς… σκωτσέζικο ντους επιφύλαξε το ΔΝΤ για την Ελλάδα στην έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας της χώρας, καθώς, από τη μία πλευρά απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, αλλά από την άλλη «ψαλίδισε» την ανάπτυξη για το 2022 και παράλληλα, έβαλε «φρένο» σε περαιτέρω φοροαπαλλαγές.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο εμφανίστηκε αισιόδοξο στη νέα έκθεση με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά το 2022, παρά την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία μεταφέρεται στην οικονομία κυρίως μέσα από το κόστος της ενέργειας, καθώς δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές διασυνδέσεις με τη ρωσική οικονομία.

Τα εύσημα

Επίσης, σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί αξιέπαινη πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης παρά το δύσκολο περιβάλλον. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) έχουν μειωθείστο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η ανεργία μειώνεται σταθερά και οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι επίμαχες ελαφρύνσεις

Από την άλλη, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντένις Μπότμαν, τόνισε ότι το Ταμείο είναι αντίθετο σε ελαφρύνσεις που θα δημιουργήσουν πρόσθετα ελλείμματα και θα μεταφέρουν τα βάρη στις επόμενες γενιές. Επικεντρώθηκε, δε, σε δύο ελαφρύνσεις που αποτελούν βασικές πολιτικές της κυβέρνησης: τη μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με επέκτασή της και στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε θα πρέπει να κάνει και αντίστοιχη μείωση των συντάξεων.

Μείωση της ανάπτυξης

Παράλληλα, το ΔΝΤ ταπεινώνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη φέτος από το 4,5% στο 3,5%, ενώ αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 4,5%. Όπως σημείωσε ο Μπότμαν, οι προβλέψεις αυτές έχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και μπορεί να αναθεωρηθούν καθοδικά οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και ανοδικά για τον πληθωρισμό. Ωστότο, σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 1,9% μεσοπρόθεσμα.

Οι κίνδυνοι από Ουκρανία και κοροναϊό

Επίσης, το Ταμείο εκτιμά ότι αβεβαιότητες και καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις ενέργειας και να προσθέσει ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πιέσεις τον εγχώριο πληθωρισμό, τον τουρισμό και την κατανάλωση. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν νέα κύματα λοιμώξεων COVID-19 που θα προκαλούσαν οικονομική διαταραχές, αλλά και κίνδυνοι από τις χορηγήσεις και εξυπηρέτηση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναμένεται μείωση του χρέους

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, αναμένεται να μειωθεί και οι κίνδυνοι φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον υψηλότερο πληθωρισμό εν μέσω του πολύ μεγάλου μεριδίου χρέους με σταθερό επιτόκιο και μακρά διάρκεια αποπληρωμής. Ωστόσο παραμένει σημαντική αβεβαιότητα για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Μέτρα για τους πιο ευάλωτους

Επίσης, το ΔΝΤ συστήνει τη διατήρηση μιας διευκολυντικής δημοσιονομικής κατεύθυνσης το 2022 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023, υποστηρίζοντας τη σταδιακή κατάργηση όλων των προσωρινών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία μέχρι το τέλος του 2022, και προτείνοντας τη στόχευση ενός πρωτογενούς ελλείμματος κάτω από το 2% του ΑΕΠ αυτό το έτος, το οποίο συνεπάγεται διευκολυντική υποκείμενη δημοσιονομική στάση. Τα μέτρα στήριξης για τις υψηλές τιμές της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες, επιτρέποντας παράλληλα τη σταδιακή μεταφορά υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές.

Πράσινη μετάβαση

Τέλος το Ταμείο έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τη δέσμευση της Ελλάδας σε φιλικές προς το κλίμα πολιτικές, οι οποίες απαιτούν ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης. Το σχέδιο νόμου για το κλίμα θέτει φιλόδοξους στόχους που υποστηρίζονται από σημαντική ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων, οι οποίοι χρηματοδοτούνται εν μέρει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεδομένου ότι οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και το κλίμα θα επηρέαζαν δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες, η αποστολή θεωρεί ότι ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας είναι κρίσιμο μέρος της στρατηγικής προσαρμογής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή