To ΔΝΤ δοκιμάζει στον Ευ.Τσακαλώτο τον “κορσέ” και κάνει κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία

Με υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα θα κλείσει το 2021

Eντατικούς ελέγχους – προοίμιο του σφιχτού “κορσέ” -πραγματοποιούν από χθες στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ προκειμένου να εκπονήσουν την έκθεσή τους για την Ελλάδα, όπως είχε προαναγγείλει η κα Λαγκάρντ στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας. Οι επαφές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη και η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς τα μέσα του Ιουλίου.

Στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας των επαφών βρέθηκε η πορεία των εσόδων, που παρουσιάζει υστέρηση τον Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΟΙΚ. Επί τάπητος τέθηκε και γενικότερα η διασφάλιση των πλεονασμάτων και της ανάπτυξης φέτος και το 2019.

Σήμερα αναμένεται να ασχοληθούν με το ασφαλιστικό σύστημα και με την μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του (καθώς επηρεάζει σημαντικά και την έκθεση βιωσιμότητας χρέους). Η εξέταση αυτή θα γίνει με βάση τα στοιχεία των συντάξεων τις οποίες, όπως λέει η νέα Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, έχει επανυπολογίσει ήδη το υπουργείο Εργασίας, αν και δεν τις έχει ακόμα ανακοινώσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους συνταξιούχους.

Μέχρι την Πέμπτη θα περάσουν επίσης από «κόσκινο»:

– η κινητικότητα και οι επικείμενες (ως τον Δεκέμβριο) τοποθετήσεις προσοντούχων διευθυντών και γραμματέων στο Δημόσιο,
– οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό και στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας,
– οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών,
Το ΔΝΤ θα ζητήσει επίσης στοιχεία για το τραπεζικό σύστημα με την επιτάχυνση πλειστηριασμών και κόκκινων δανείων (ένα πεδίο που αποτελεί κόκκινο πανί για το Ταμείο).

Η βιωσιμότητα του χρέους

Τα κλιμάκια του Ταμείου θα καταγράψουν τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις για την εποχή μετά το πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ αναμένεται να κινηθεί εντός του πλαισίου που έθεσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Ήτοι, ότι το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχουν οι δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για νέες παρεμβάσεις το 2032, εάν χρειαστεί.

Οι διαπιστώσεις της Κομισιόν

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δική της Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (την οποία παρουσίασε χθες το economico.gr) διατηρεί το χρέος.

[more]

Η Κομισιόν διαπιστώνει σοβαρούς κινδύνους βιωσιμότητας μετά το 2032, αλλά και συγκλίνει με το ΔΝΤ συγκλίνοντας με αυτό στις προσδοκίες για το μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης Ελλάδας οποίος πλέον ορίζεται σε μόλις 1% του ΑΕΠ από το 2023 και μετά. Περιλαμβάνει επίσης και Plan B χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% μετά το 2022 (σ.σ. κάτι που ζητούσε το ΔΝΤ), αντί για 2,2% μετά το 2025 που προβλέπει το βασικό σενάριο.

Το δυσμενές σενάριο όμως της Κομισιόν οδηγεί σε προβλέψεις για εκτόξευση του χρέους σε εξαιρετικά μη βιώσιμα επίπεδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ακόμη και μετά τις ρυθμίσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Το Δημόσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αλλαγές στο Δημόσιο θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι νέοι μόνιμοι γενικοί διευθυντές και γραμματείς θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του 2018.

Στα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη βολιδοσκοπούν τους θεσμούς για τη δυνατότητα να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους οι πρώτες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και όχι από το 2019. Ενώ για τις συντάξεις, δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να τεθεί ζήτημα μη εφαρμογής της νομοθετημένης μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή