Το “δόγμα Μέρκελ” απειλεί με λουκέτο πολλές ελληνικές επιχειρήσεις – Σκληρό παζάρι με τους Θεσμούς για τα κριτήρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μετά την πανδημία

επιχειρήσεις βιωσιμότητα

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς μέσα στον Απρίλιο και πριν το συνολικό άνοιγμα της αγοράς  θα πρέπει να ανακοινώσει τα κριτήρια καθώς και κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στην μετά covid εποχή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που τους προηγούμενους μήνες, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, «ευνοούσε» την χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά «πιέζεται» από τη Γερμανία, ώστε να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά οι ενισχύσεις να κατευθύνονται μόνο σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα θεωρούνται, βάσει κριτηρίων ότι είναι βιώσιμες.

Το “δόγμα Μέρκελ” απειλεί με λουκέτο πολλές ελληνικές επιχειρήσεις

Το θέμα των «κριτηρίων βιωσιμότητας» θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και εφόσον η πρόταση της Γερμανίας αποκτήσει πλειοψηφικό ρεύμα θεωρείται ότι σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες που θα οδηγήσουν σε «λουκέτο» αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι επιχειρήσεις που άντεξαν στη δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν μετά την υγειονομική κρίση. Εμείς, λένε χαρακτηριστικά, πιστεύαμε ότι είχε έρθει η ώρα να περάσουμε σε μια νέα φάση, μετά από μια δεκαετία κρίσης, και ήλθε η πανδημία για να μας αποτελειώσει.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν τη συγκέντρωση κεφαλαίων και δραστηριοτήτων σε μεγαλύτερα σχήματα και για αυτό το λόγο  στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προβλεφθεί πόροι για συνένωση και συγχώνευση επιχειρήσεων.

Σκληρό παζάρι κυβέρνησης και θεσμών

Σίγουρο είναι ότι στην επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου  της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα υπάρξει «σκληρό παζάρι» για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και τα κριτήρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Ένα άλλο θέμα που θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το θέμα της νέας γενιάς των «κόκκινων» δανείων και ειδικά αυτών που θα προκύψουν μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Η Deutsche Bank σε έκθεση της επισημαίνει ότι οι χώρες που αντιμετώπιζαν αδυναμίες στο τραπεζικό τους σύστημα είναι εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Αναφέρει δε ως παράδειγμα την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία, υπενθυμίζει η γερμανική τράπεζα, είχαν τραπεζικά συστήματα με δείκτες κόκκινων δανείων πάνω από τα επίπεδα αναφοράς.

Η ανησυχία της γερμανικής τράπεζας είναι ότι οι χώρες αυτές δέχθηκαν το βαρύτερο πλήγμα στο ΑΕΠ τους εξαιτίας της πανδημίας και  τα κρατικά μέτρα στήριξης κρατούν τα κόκκινα δάνεια σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα. Όταν τα μέτρα αυτά λήξουν, τα κόκκινα δάνεια και οι χρεοκοπίες αναμένεται να αυξηθούν, εάν δεν αλλάξει κάτι, σημειώνει ο γερμανικός οίκος.

Deutsche Bank: Τα χρέη της πανδημίας πνίγουν τις ΜμΕ 

Ο μεγάλος φόβος είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στους κλάδους που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία, επισημαίνει η Deutsche Bank και προσθέτει ότι οι επιχειρήσεις αυτές  τείνουν να έχουν λιγότερο διαφοροποιημένες δραστηριότητες, και είναι πιο επιρρεπείς στα παρατεταμένα οικονομικά σοκ. Ταυτόχρονα όμως έχουν πολύ υψηλό ειδικό βάρος στην αγορά εργασίας, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδαη Ιταλία και η Ισπανία. Αυτές οι εταιρείες, καταλήγει ή έκθεση,  θα μπορούσαν να βρεθούν με ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος χρέους και να αποτελέσουν απειλή για την οικονομική ανάκαμψη.

Ένα ακόμη θέμα που έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα.  Όταν μάλιστα αυτός δεν συνοδεύεται από χορήγηση δανείων στην οικονομία.

Μέσα στο 2020, λόγω της πανδημίας και την ανατροπή των οικονομικών συνθηκών το άνοιγμα της χώρας στο σύστημα Target –μέσα από το οποίο περνούν όλες οι διατραπεζικές συναλλαγές στην ευρωζώνη- ξεπέρασε στα τέλη Δεκεμβρίου τα 80,3 δισεκατομμύρια  ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 212,5% σε ετήσια βάση. Καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν παρουσίασε τέτοια μεταβολή. Η Ιταλία, που σταθερά προσφεύγει στο σύστημα για παροχή ρευστότητας, είχε αύξηση του δικού της ανοίγματος κατά 17,4%, ενώ η Ισπανία  αύξηση κατά 27,4%.

 Είναι χαρακτηριστικό ότιστο τέλος του 2019, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στο σύστημα Target είχαν μειωθεί στα 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο τέλος του 2011 πλησίαζαν τα 105 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή