Το είπε και το έκανε: Ο Πούτιν προχωρά στην υλοποίηση του «ρωσικού ίντερνετ» – Δοκιμαστική αποκοπή της Ρωσίας από τον παγκόσμιο ιστό

Το 2019 η ρωσική κυβέρνηση πέρασε νομοθέτημα το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία «εθνικού διαδικτύου» για τη χώρα, με την ονομάσια RuNet.

Το «ρωσικό» διαδίκτυο

Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την δημιουργία συνθηκών και υποδομών τέτοιων, ώστε, στην περίπτωση που, για κάποιο λόγο η Ρωσία αποκοβόταν από τον παγκόσμιο ιστό, να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει απρόσκοπτα υπηρεσίες διαδικτύου σε όλη τη χώρα. Η επίσημη δικαιολογία για τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ήταν η -κατά τη Μόσχα- επιθετική πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, ωστόσο, ακτιβιστές και φορείς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφραζαν τον φόβο ότι το RuNet δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να ελέγξει τη ροή της πληροφορίας μέσα στη χώρα και να περιορίσει ακόμα περισσότερο την ελευθερία του λόγου.

Δοκιμές αποκοπής από το παγκόσμιο δίκτυο

Κανονικά το σχέδιο θα άρχιζε να υλοποιείται από το 2020, ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, πήγε πίσω. Όμως, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ρωσικά ΜΜΕ, στο διάστημα από 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου του 2021, η ομάδα ειδικών που έχει επιφορτιστεί με την υλοποίηση του σχεδιού κατάφερε να αποκόψει τη Ρωσία από τον παγκόσμιο ιστό, αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσο διήρκεσε η αποκοπή αυτή ή αν υπήρξαν προβλήματα στη λειτουργία του δικτύου της χώρας. Οι δοκιμές αυτές στις συμμετείχαν όλοι οι μεγαλοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, είχαν ως στόχο να διαπιστώσουν αν το Runet μπορεί να «τρέξει» σε συνθήκες απειλών και οι ειδικοί αναφέρουν ότι στέφθηκε με επιτυχία.

Τα σχέδια για το μέλλον

Ο απώτερος στόχος είναι η διαδικτυακή κίνηση και τα δεδομένα της Ρωσίας να περνούν από σημεία που ελέγχονται από το κράτος, αλλά και να δημιουργηθεί ένα εθνικό Σύστημα Ονοματοδοσίας, το οποίο θα επιτρέψει στο ίντερνετ να συνεχίσει να λειτουργεί, ακόμα κι αν η Ρωσία αποκοπεί από τον παγκόσμιο ιστό. Ρωσικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας Wikipedia αποκλειστικά, ενώ ήδη έχει ψηφιστεί νόμος που απαγορεύει την πώληση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα οποία δεν έχουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό. Επίσης υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης εναλλακτικών υπηρεσιών διαδικτυακής αναζήτησης και κοινωνικής δικτύωσης τύπου Google και Facebook.

Σαν μεγάλο εταιρικό intranet

Σημειώνεται ότι μόλις είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, είχε δηλώσει στο BBC ότι «ολοένα συχνότερα αυταρχικές χώρες που θέλουν να ελέγξουν τι βλέπουν οι πολίτες τους, ακολουθούν το δρόμο που έχουν ήδη πάρει το Ιράν και η Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση στο διάλογο σχετικά με το τι συμβαίνει στη χώρα τους και θα παραμένουν μέσα στη δική τους φούσκα», προσθέτοντας ότι «η ιδέα είναι ότι το διαδίκτυο μέσα στη Ρωσία θα διασυνδέεται με τον υπόλοιπο κόσμο μόνο σε λίγα συγκεκριμένα σημεία, πάνω στα οποία η κυβέρνηση θα ασκεί έλεγχο» συγκρίνοντάς το με ένα μεγάλο εταιρικό intranet.

Καμία δημοσίευση για προβολή