Το εκρηκτικό κοκτέιλ της τουρκικής οικονομίας: Πως η πολιτική Ερντογάν εκτόξευσε το εμπορικό έλλειμμα – Γιατί οι τούρκοι αγοράζουν μαζικά χρυσό

Τουρκία οικονομία

Η τουρκική οικονομία μοιάζει αμετάκλητα παγιδευμένη σε ένα εκρηκτικό, όσο και αυτοκαταστροφικό, «κοκτέιλ»: Η διετής, κόντρα σε κάθε οικονομική λογική, πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που επέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν οδήγησε σε έναν κατακλυσμό φθηνών δανείων.

Τα φθηνά δάνεια, με την σειρά τους, εκτόξευσαν την ζήτηση για εισαγωγές, ενώ τα χαμηλά επιτόκια διάβρωναν την αξία της λίρας. Και η κατάρρευση του νομίσματος , μαζί με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, οδήγησαν τους τούρκους πολίτες να αναζητούν καταφύγιο σε μαζικές αγορές χρυσού.

Αυτός ο φαύλος κύκλος είχε ως συνέπεια  την κατάρρευση και του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας με εκτίναξη του ελλείμματος.

Τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν τριπλασιασμό του εμπορικού ελλείμματος της Τουρκία ς στα 4,88 δις δολάρια τον Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα πέρσι , το εμπορικό έλλειμμα της χώρας ήταν 1,67 δισεκατομμύριοδολάρια.

Οι αριθμοί είναι ακόμη πιο ζοφεροί στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου: Στο διάστημα αυτό το τουρκικό εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 37,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η «μαύρη τρύπα» είναι προϊόν ακριβώς των αθρόων αγορών χρυσού και ξένου συναλλάγματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προσπαθούν να διαφυλάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μπροστά σε ένα εθνικό νόμισμα που καταρρέει.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για το εμπορικό έλλειμμα είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά αυτής της εικόνας:

  • Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 20,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο από 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,84% στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο
  • Οι εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, αυξήθηκαν κατά 221% σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας στην αύξηση των αποστολών από το εξωτερικό
  • Πρωταγωνιστές των εξαγωγών ήταν οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή