Το εκρηκτικό ράλι στις αγορές θα συνεχιστεί λένε οι αναλυτές – Αναμένουν καλή εβδομάδα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

 

To εκρηκτικό ράλι που σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές – με τον τραπεζικό δείκτη του Χ.Α. να έχει σκαρφαλώσει κατά περισσότερο από 30% σε μόλις μία εβδομάδα – αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με αναλυτές των αγορών.

Τόσο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 όσο και ο αμερικανικός δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, S&P 500, έχουν καταγράψει ράλι άνω του 30% από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Αξιοσημείωτη είναι και η ανάκαμψη του Χ.Α.Α καθώς και των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την τελευταία εβδομάδα, και ενώ το short selling είναι πλέον ενεργό μετά το “πάγωμα” που επέβαλαν οι εποπτικές Αρχές για δύο μήνες.

  • Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο άνω του 30%, με το άλμα για τις Eurobank, Εθνική και Πειραιώς να κινείται στο 40% περίπου, ενώ και η Alpha Bank να σημειώνει κέρδη άνω του 23%.

Όπως επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε στα μέσα του μήνα ιστορικά χαμηλή επίδοση, με τη σχέση τιμής προς εσωτερική αξία (P/BV) να συμπιέζεται προς το 0,10 και ακόμα χαμηλότερα για τις συστημικές τράπεζες, και αυτό μπορεί να αποτέλεσε σήμα για κάποια χαρτοφυλάκια μετά τις απώλειες έως και 70% που σημείωνε ο κλάδος από τις αρχές του έτους.

Η ΕΚΤ και η Κομισιόν δημιουργούν θετικό κλίμα

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται αποφασισμένη να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της συγκράτησης του εθνικού κόστους δανεισμού των χωρών αυτή τη στιγμή. Έτσι αναμένουν ότι την Πέμπτη 4 Ιουνίου θα αυξήσει το QE πανδημίας” και θα δώσει αέρα στα πανιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και φυσικά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Παράλληλα, θετική επίδραση στις αγορές δημιουργεί η πρόταση της Κομισιόν για τη στήριξη της ευρωπαΙκής οικονομίας με 750 δις ευρώ. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περί τα 32-33 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια και συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους του πακέτου της Κομισιόν.  Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, απομακρύνει τον κίνδυνο αργής ανάκαμψης της Ελλάδας από τη βαθιά ύφεση που προκαλεί η πανδημία, στηρίζοντας έτσι το Χρηματιστήριο, όπως και τα ομόλογα.

Τι “ξεκλειδώνει” την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είτε μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε δεν θα υλοποιηθεί θα μπορούσε να “ξεκλειδώσει” ένα περαιτέρω ράλι στις διεθνείς μετοχές, σημειώνει η UBS.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, τρεις είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει τις διεθνείς αγορές σε ένα δυναμικό ράλι:

  • η απουσία νέας κλιμάκωσης των κρουσμάτων,
  • η συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών και
  • οι ιατρικές εξελίξεις, με περισσότερες από 100 φαρμακευτικές θεραπείες και εμβόλια να βρίσκονται σε εξέλιξη.