Το Ελληνικό δράμα ενός Ισραηλινού επιχειρηματία φωτίζει την τροχοπέδη της Ελληνικής Δικαιοσύνης στις επενδύσεις

 

Η καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις βασικές παρατηρήσεις σε όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διεθνών Οργανισμών και Διεθνών Οίκων με τη μόνιμη επισήμανση ότι αποτελεί «σοβαρή πρόκληση» και «αναγκαία μεταρρύθμιση». Το πρόβλημα αυτό απασχολεί σοβαρά το οικονομικό επιτελείο γιατί αποθαρρύνει πολλούς ξένους επενδυτές – κυρίως όσους επιχειρηματίες  δεν συνδέονται με ρυθμίσεις που αφορούν σε συμφωνίες του δημοσίου με πολυεθνικούς γίγαντες – να βάλουν τα χρήματα τους στη χώρα μας.

Πρόσφατο παράδειγμα μιας τέτοιας «επενδυτικής περιπέτειας», που έχει εμπλακεί – και μάλιστα με περίεργες συνθήκες – στις καλένδες της δικαιοσύνης είναι υπόθεση Ισραηλινού επιχειρηματία που αποφάσισε να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα στον χώρο των φωτοβολταϊκών πάρκων, εμπιστευόμενος ότι οι Έλληνες συνεργάτες του θα τηρήσουν τις συμφωνίες τους.

Αυτοί με τη σειρά τους εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο επενδυτής δεν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και δεν είχε καθημερινή παρακολούθηση της πορείας της επένδυσής του, δημιούργησαν ζημιογόνες καταστάσεις για τα συμφέροντα του.

Ο Γολγοθάς του επενδυτή

Ο επενδυτής απευθύνθηκε το 2015 στην Ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά συνεργάτες του στην Ελλάδα που, κατά την καταγγελία του, «διαχειρίστηκαν και καταχράστηκαν» το ποσό των 4.500.000€.

Και εδώ ξεκινά ο δικαστικός του Γολγοθάς:

  • Έκτοτε τέσσερεις κατά σειρά επιληφθέντες εισαγγελείς αποποιήθηκαν τη θέση και το διορισμό τους, για αδιευκρίνιστους λόγους,
  • πραγματογνώμονας συνέταξε πραγματογνωμοσύνη επιεικώς ανεπαρκή, μόλις έξι σελίδων,
  • εισαγγελέας και ανακριτής περιέργως τη δέχθηκαν αγνοώντας τα οφθαλμοφανή ελλείμματα τα οποία όμως διαπίστωσε, στη συνέχεια, το συμβούλιο που έκρινε την υπόθεση και την ξαναγύρισε στον ανακριτή για νέα πραγματογνωμοσύνη.
  • Αλλάζει ο ανακριτής και ο νέος πραγματογνώμονας καθυστερεί υπερβολικά και παραδίδει πραγματογνωμοσύνη μη βρίσκοντας το έλλειμμα αντιγράφοντας στην ουσία τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων.
  • Τελικά η νέα ανακρίτρια, διέταξε τη διενέργεια τρίτης πραγματογνωμοσύνης με προθεσμία ολοκλήρωσης έξι μηνών, σε χρόνο κατά τον οποίο ενδεχομένως η ίδια θα έχει αποχωρήσει από τη θέση της, με συνέπεια η υπόθεση να περάσει στον επόμενο.

«Είναι απορίας άξιο γιατί τόσοι δικαστικοί λειτουργοί αποφεύγουν να ασχοληθούν με την υπόθεση», επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι αυτή η περίεργη αποφυγή διεκπεραιώσεως της υποθέσεως ενέχει τον κίνδυνο της παραγραφής, το καλοκαίρι του έτους 2025.

Παράλληλες «ομιχλώδεις» υποθέσεις

«Κερασάκι στην τούρτα»- αξιοσημείωτο και διερευνητέο από τις δικαστικές αρχές – που καταδεικνύει την εν γένει περιπέτεια του «ξένου επενδυτή» στους «διαδρόμους» της ελληνικής δικαιοσύνης (που ο ίδιος δεν γνωρίζει, αλλά οι αντίδικοί του ξέρουν από «πρώτο χέρι»), μια σειρά περιστατικών σε αστική τώρα αντιδικία που είχε πάλι με τις προαναφερθείσες κατηγορούμενες στο Εφετείο Ηρακλείου.

Εκεί … άλλαξαν οι χρόνοι και με διαδικασία Fasttrack (λιγότερη του ενός μηνός) βγήκαν αποφάσεις που έθιγαν τον επενδυτή, με τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα που προσκόμισε  να παραμένουν στις κούτες ανέγγιχτα και τις απίστευτες για δικηγόρο αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να … χρεώνονται κατ’ επανάληψη για τις ίδιες υπηρεσίες, χωρίς καμία απόδειξη.

Περίεργες δικαστικές εξελίξεις

Σε άλλη δίκη του επενδυτή πάλι με τις ίδιες μάλιστα εμφανίστηκαν περιέργως ως μάρτυρες υπεράσπισης δύο πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων, γεγονός πρωτάκουστο για την δικηγορική πρακτική. Η απόφαση δεν χρειάζεται να φανταστείτε ποια ήταν.

Αυτή η περίεργη δικαστική εξέλιξη – με όλο το ομιχλώδες παρασκήνιό της και τους πολυάριθμους εμπλεκόμενους –   μπαίνει ήδη στον όγδοο χρόνο της, φωτίζει (ως μικρό αλλά σημαντικό παράδειγμα) τις παθογένειες της Ελληνικής δικαιοσύνης που επισημαίνουν οι διεθνείς οργανισμοί και είναι ουσιώδεις λόγοι που αποτρέπουν πολλούς «μεσαίου μεγέθους» επενδυτές να βάλουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα.

Αν αυτό συμβαίνει με μια επένδυση 20 εκατομμυρίων μπορεί κανείς να αναλογιστεί σε ποιού είδους «διαδρόμους» μπορεί να σκαλώσει μια επενδυτική ιστορία πολύ μεγαλύτερου «ενδιαφέροντος».

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή