Το εμβόλιο Covid επηρεάζει την περίοδο; Τι λένε οι επιστήμονες

Στη Μεγάλη Βρετανία, σχεδόν 4.000 γυναίκες έχουν βιώσει αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο μετά το εμβόλιο του κοροναϊού – αλλά οι ειδικοί διαβεβαίωσαν   ότι αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί τις γυναίκες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 4.000 γυναίκες έχουν βιώσει βαρύτερες περιόδους από το συνηθισμένο ή έχουν παρατηρήσει άλλες αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, μετά τη λήψη του εμβολίου κοροναϊού.

2.734 αναφορές μεταβολών της εμμήνου ρύσεως ήρθαν μετά το εμβόλιο AstraZeneca. Αναφέρθηκαν στον Οργανισμό Ρυθμιστικών Υπηρεσιών Φαρμάκων και Υγείας (MHRA) πριν από τις 17 Μαΐου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τους Sunday Times .

Περαιτέρω 1.158 αναφορές προήλθαν από γυναίκες μετά τη λήψη του εμβολίου Pfizer και υπήρχαν 66 συνδεδεμένες με το εμβόλιο Moderna.

Λέγεται ότι αυτές οι αλλαγές της εμμήνου ρύσεως έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες μεταξύ των 30 και 49 ετών.

Οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο δεν αναφέρονται επί του παρόντος ως πιθανή παρενέργεια μετά τη λήψη του εμβολιασμού.

Πιστεύεται ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στην περίοδο της γυναίκας μετά τη λήψη του εμβολίου συνδέονται με την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.

Αυτές οι αλλαγές, λένε οι ειδικοί ότι δεν πρέπει να ανησυχούν και θα είναι προσωρινές μόνο για όσους τις βιώνουν.

Ο Αντιπρόεδρος στο Royal College of Obstetricians and Gynaecologists  Δρ Pat O’Brien, αναφέρει: “Πολλές γυναίκες θα βιώσουν μια προσωρινή αλλαγή στις περιόδους τους από καιρό σε καιρό κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Και αυτή τη στιγμή, πολλές γυναίκες στα 20 και 30 τους έχουν εμβόλιο COVID. Έτσι, φαίνεται αναπόφευκτο ότι σε μερικές γυναίκες αυτά τα δύο γεγονότα θα συμπίπτουν τυχαία.

Το MHRA (Medicines and Healthcare Regulatory Agency) αναφέρει: «Τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο είτε διαταραχών της εμμήνου ρύσεως είτε απρόσμενης κολπικής αιμορραγίας μετά τα εμβόλια.  Ο αριθμός των αναφορών διαταραχών της εμμήνου ρύσεως και κολπικής αιμορραγίας είναι χαμηλός σε σχέση τόσο με τον αριθμό των γυναικών που έχουν λάβει μέχρι σήμερα εμβόλια Covid-19 όσο και με το πόσο συχνές είναι οι συχνές εμμηνορροϊκές διαταραχές.  Το MHRA θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις αναφορές διαταραχών της εμμήνου ρύσεως και κολπικής αιμορραγίας με εμβόλια Covid-19».

 

 

 

 

Πηγή: Mirror

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή